Kémia kísérletekben segítene valaki?
Legyetek szívesek, segítsetek nekem!
6. Nagymama konyhaszekrényében három edényben címkézetlenül 3 szilárd fehér anyagot találtunk. Tudjuk, hogy közülük 2 hashajtó hatású vegyület, glaubersó (Na1SO4), illetve keserűsó (MgSO4), a 3. közönséges konyhasó. A kapott 3 kémcsőben ezek vizes oldata van. Önts kevés NaOH-oldatot az oldatok egy-egy részletéhez, majd az oldatok maradékához cseppents BaCl2-oldatot! Értelmezd a tapasztalt jelenségeket és állapítsd meg melyik kémcső melyik oldatot tartalmazza!
7. Önts egy-egy kémcsőben kevés ezüst-nitrát-oldathoz nátrium-klorid, ill. kálium-jodid-oldatot. Figyeld meg a keletkező csapadék színét! Értelmezd a változásokat! Önts ezután egy tidzta kémcsőbe kevés ezüst-nitrát-oldatot, csepegtess hozzá azonos térfogatú nátrium-klorid-oldatot, majd ezután ugyanennyi kálium-jodid-oldatot!
Önts egy újabb kémcsőbe kevés AgNO3-oldatot, csepegtess hozzá azonos térfogatú KI-oldatot, majd ezután ugyanennyi NaCl-oldatot!
Értelmezd a tapasztalatokat, állítsd sorrendbe az ezüst-nitrát, az ezüst-klorid és az ezüst-jodid vízben való oldhatóságát!
(Megjegyzés: a kálium-és a nátrium-nitrát vízben jól oldódó vegyület.)
6-ossal kapcsolatban arra jöttem rá, hogy BaSO4-csapadék lesz Na2SO4 és MgSO4 esetében BaCl2 hozzáadásakor. A NaOH-ra nem tudom mi történhet.. A NaCl-dal pedig nem törénik semmi?
7-essel kapcsolatban pedig addig jutottam, hogy AgCl -fehér, illetve AgI halványsárga csapadék... hogyan tovább?
A segítségeteket előre is köszönöm!
Még hozzá kell tennem a listához +1 kísérletet, sajnos. Várom segítőkész emberek válaszait!
12. Önts kevés AgNO3-oldatot egy kémcsőbe, majd adagolj hozzá (NH4)2CO3-oldatot! Oszd ketté a keletkezett csapadékos rendszert! Az egyik részletéhez csepegtess salétromsavoldatot, a másik részlethez adagolj tovább (NH4)2CO3-oldatot, majd NaOH-oldatot! Figyeld meg és értelmezd a változásokat!
A kísérletelemtéshez a tanult ismereteken kívül az alábbiakat használhatod:
Ag2CO3-fehér csapadék
AgOH-fehér, de vízvesztéssel azonnal tovább alakuló csapadék,
Ag2O-barna csapadék
[Ag(NH3)2]2+ - színtelen, vízben jól oldódó komplex ion.
6-oshoz nagynehezen találtam valamit (Kémiai albumban), így ott szerintem az aalapján lehet meghatározni, hogy a MgSO4-ból NaOH hatádssára fehér Mg(OH)2 csapadék lesz, feltéve, ha a többinél nem történik semmmi?? Jól gondolom?
12-eshez meg azt gondolom, hogy a csapadék AgCo3 fehér, salétromsavra CO2 fejlődik, mert erősebb sav, de utána hogy tovább a másik részlettel?
6.
Keserűsó + nátrium-hidroxid, fehér csapadék (Mg(OH)₂), a másik kettőnél semmi.
Konyhasó + bárium klorid, semmi, a másik kettőnél fehér csapadék (BaSO₄).
Ezeknek az ismeretében már kizárásos alapon el tudod dönteni, hogy melyik kémcsőben mi volt.
AgNO₃ + (NH₄)₂CO₃ → Ag₂CO₃ - fehér csapadék + ...
Ag₂CO₃ + (NH₄)₂CO₃ → [Ag(NH₃)₂]²⁺ - vízben jól oldódik + ...
[Ag(NH₃)₂]²⁺ + NaOH → AgOH - fehér csapadék + ...
2AgOH → Ag₂O - barna csapadék + H₂O
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!!
Elnézést, elírtam, az ezüst-diamminkomplex egyszeres pozitív töltésű!
"Elnézést, elírtam, az ezüst-diamminkomplex egyszeres pozitív töltésű!"
És én meg sem vettem észre. Helyesen:
[Ag(NH₃)₂]⁺
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!