Tudnátok segíteni? (matek)
Ha van egy általános háromszög, aminek az alfa szöge 110 fok, a két szomszédos oldal 3 és 8 fok, az a oldal nincs megadva, akkor miként kell kiszámolni az a oldal hosszát?
Én arra gondoltam, hogy alkalmazom azt a tételt, hogy a csúcsból állított szögfelező merőleges a két csúcs melletti oldal hosszának arányában osztja meg a szemközti oldalt. Ha meg ez így van, akkor (nem tudom igaz e) de arra gondoltam, hogy a szög is a két előbb említett oldal arányában oszlik meg a magasságvonal két oldalán. Tehát ha a fent vázolt szög 110 fok, akkor az alapról állított magasságvonal az egyik oldalon 3/11-es a másik oldalon meg 8/11-es részre osztja a 110 fokot. Így kapunk két derékszögű háromszöget, aminek már mind a három szöget és egy oldalát tudjuk. Ez után mindkét oldalon ki lehet számolni sinalfa szerint a oldalt, és az így kapott oldalból pedig a magasságot. Ez így jó gondolatmenet?
"szögfelező merőleges"
Na ilyen nincs.
A szögfelező az nem merőleges az oldalra, de 3:8 arányban fogja osztani a szemközti oldalt.
Na most szögfelező vagy magasságvonal???
A szögfelező felezi a szöget meglepő módon :P
Arra meg én nem ismerek tétel, hogy a magasságvonal milyen arányban osztja a szöget. Valószínűleg nincs is, úgyhogy a gondolatmenetednek SE FÜLE SE FARKA.
A koszinusz-tétel direkt arra van, hogy ki tudd számolni a 3. oldalt. Azt használd.
Ifjutitán már megírt mindent. Csak azért írok én is, mert #5 rosszul írta fel a koszinusztételt. Természetesen nem szinusz van a koszinusztételben, hanem koszinusz:
c² = a²+b² - 2·a·b·cos γ
Az meg nem igaz.
Olyan van, hogy a szögfelező az oldalak arányában osztja ketté a szemközti oldalt, de ilyen szöges dolog nincs.
Ez semmiképp nem igaz.
Például, ha veszel egy derékszögű háromszöget. Az átfogóhoz tartozó magasság nem az oldalak arányban osztja a derékszöget.
Ezt magad is kiszámolhatod, vagy akár el is hiheted, hogy így van :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!