Tudnátok segíteni? (matek)
Ha van egy általános háromszög, aminek az alfa szöge 110 fok, a két szomszédos oldal 3 és 8 fok, az a oldal nincs megadva, akkor miként kell kiszámolni az a oldal hosszát?
Én arra gondoltam, hogy alkalmazom azt a tételt, hogy a csúcsból állított szögfelező merőleges a két csúcs melletti oldal hosszának arányában osztja meg a szemközti oldalt. Ha meg ez így van, akkor (nem tudom igaz e) de arra gondoltam, hogy a szög is a két előbb említett oldal arányában oszlik meg a magasságvonal két oldalán. Tehát ha a fent vázolt szög 110 fok, akkor az alapról állított magasságvonal az egyik oldalon 3/11-es a másik oldalon meg 8/11-es részre osztja a 110 fokot. Így kapunk két derékszögű háromszöget, aminek már mind a három szöget és egy oldalát tudjuk. Ez után mindkét oldalon ki lehet számolni sinalfa szerint a oldalt, és az így kapott oldalból pedig a magasságot. Ez így jó gondolatmenet?
Mivel a szögek egyformák, ez csak hasonlósági tétel. Végtelen olyan szög van, aminek szögei egyenként: 110,3,8. Ha egyik oldal meg van adva, akkor ki lehetne számolni.
Remélem nem mondtam hülyeséget, vagy remélem erre gondoltál.
Van ez a képlet, hogy:
T=b*c*sinalfa
Vagyis két oldal és a közbezárt szögük félszorzata egyenlő a területtel.
Ezerféle képen lehet tarkítani, hogy számolod ki. De a legegyszerűbb ha használsz egy koszinusz tételt mint, hogy ilyen nagy cifra dolgokat kitalálsz.
Koszinusz tétel: c^2 = a^2 + b^2 - 2 × a × b × sin(alfa)
Behelyettesíted az adatokat és megvan a szög.
c^2 = a^2 + b^2 - 2 × a × b × sin(alfa)
c^2 = 3^2 + 8^2 - 2 × 3 × 8 × sin 110°
c^2 = 27,9 (c > 0)
c = 5,3
Ha neked is ennyi jött ki, akkor jó a gondolatmeneted. Mi lenne ha kiszámolnád először a te gondolatmeneted, és ha egyezik az enyémmel, akkor jó. Ha nem, akkor nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!