Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Matek-biológia fakultációval...

Matek-biológia fakultációval hova lehet menni? Egyáltalán kombinálható ez a 2, ha ebből vagyok jó?

Figyelt kérdés
2012. máj. 21. 16:30
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ez egy nagyon jó kombináció. Ha biológusnak mész és kicsit matekos agyad van, akkor hatalmas előnyöd lesz akkor, amikor már kutatni kezdesz. A mai biológiai kutatások túlnyomó többségénél az adatok elemzése elképzelhetetlen valamilyen statisztikai módszer alkalmazása nélkül, sőt, a statisztikai módszerek fejlesztése is nagyon intenzív terület. Ehhez képest elég kevés biológus ismeri a tudományterülete legfontosabb statisztikai módszereinek elméleti hátterét mélyebben, ezért egy-két jó "biomatematikust" szinte bombáznak a kollégák az együttműködési és társszerzői felkérésekkel.
2012. máj. 21. 17:00
 2/8 anonim ***** válasza:
És hogy melyik egyetemre? Ez jó kérdés, nem tudom. Mindegyik hazai egyetemnek van előnye és hátránya színvonal, tömeg-jelleg, személyesség, közösségi élet, stb tekintetében. Szerintem ha elég jó vagy, akkor majdnem mindegy, hogy hova jársz.
2012. máj. 21. 17:02
 3/8 anonim ***** válasza:
Az előző hozzászóláshoz csak annyit fűznék hozzá, hogy ez nem teljesen így van szerintem. NE MENJ BIOLÓGIA SZAKRA! Keress valami mást, tudom, hogy a kérdés erre irányul, hogy mit, de én nem vagyok jártas a szakok között, de ne menj biológusnak. Hogy miért? Ott a kutyát nem fogja érdekelni, hogy milyen jó vagy matekból. Egy tanárt sem. Annyi előnyöd lesz, hogy könnyebben átlátod talán az olyan összefüggéseket, amikhez kell matek (fizika, stbstb). De mire elvégzed, nem fogsz sokkal többet tudni matekból, mint a többiek, mivel nem oktatnak komoly matekot. Szerintem elsősorban olyan területet kell keresned, ahol a biosz tudásod tudod kamatoztatni elsősorban matekosként (biztos van valami biomérnöki szak, vagy a molekuláris bionika szak most népszerű), de ha biológia szakra mész, el fog veszni a süllyesztőben a matek tudásod.
2012. máj. 21. 20:05
 4/8 anonim ***** válasza:

Az első vagyok, a 3. válaszban pedig nagy hülyeségek lapulnak.

Fontos lenne azt tudni, hogy miért pont biosz-matek faktos vagy? Szereted őket? Jó vagy belőlük? Megmozgatják a fantáziádat, szoktál üres óráidban matematikai vagy biológiai kérdéseken töprengeni? Inkább a biosz vagy inkább a matek?

Én biológus vagyok, és ugyan matek faktos nem voltam gimiben, de még 5-ös matekos se nagyon, mindig is matekos gondolkodással rendelkeztem és érdekelt a statisztikai módszerek felhasználása biológiai adatok elemzésére (igen, gimiben, bár ezt akkor még nem nagyon tudtam így megfogalmazni). Egyetemi éveim alatt már több nemzetközi publikációm volt, részben annak köszönhetően, hogy a matekos agyammal elég könnyen felvettem a korszerű kutatások fonalát és tudtam őket alkalmazni, fejleszteni, közben pedig sorban kerestek meg az oktatók is, hogy csináljak nekik is ilyen frankó statisztikai elemzéseket. Ezért mondom azt, hogy igen is komoly előny és nagyon jó "terep", ha valaki jó matekos és a tudását, ez irányú fogékonyságát tudja alkalmazni biológiai kutatásokban. Az igaz, hogy az egyetemen komoly matekot nem tanítanak talán sehol, csak változó színvonalú alapozó matekot és biostatisztikát, vagy valami hasonlót. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy hosszú távon mekkora hasznod lesz belőle, és újra azt mondom, kutatóként jó matekos háttérrel nagyon jól fogsz járni. Az egyetemi évek alatt, a vizsgák teljesítésében nem lesz nagy előnyödre a matektudás önmagában (kivéve a fizikai kémiát, evolúcióbiológiát, populációökológiát, ha úgy hozza a sors), az analitikus gondolkodás, ami általában a matekos beállítottsággal együtt jár, mindig jól jön. De megnyugodhatsz, ebben más fakultáció se jelent majd behozhatatlan előnyt. Én kémia faktos voltam, de amit kémiából tudok, azt mindet egyetemen tanultam meg, ma pedig nem használom egyáltalán. Valójában az egyetemen szerzett tudásomnak elenyésző hányadát használom kutatóként.

Mehetsz, persze, mindenféle bio-nemtudommilyen-mérnöknek is, azok most elég felkapottak, én nem ismerem őket.

2012. máj. 21. 21:19
 5/8 anonim ***** válasza:
Úgy általában érdemes megjegyezni, hogy ne abból akarj megélni majd hosszú távon, amit az egyetemen megtanítanak, mert azt rajtad kívül több száz hallgatónak megtanítják évente, bőven lesz konkurenciád. Inkább keresd meg, hogy mivel tudnál kitűnni a többiek közül! Biológusok közt matektudással remekül ki lehet tűnni.
2012. máj. 21. 21:25
 6/8 anonim ***** válasza:
A biológia rá van utalva a matematikai háttérre, mivel korrekt statisztikai elemzés nélkül nincs ma már biológiai kutatás. A matematika viszont nincs ráutalva a biológiára, ezért matematikusok, mérnökök közt nem fogsz kitűnni a biológiai tudásoddal, mert ott ez nem számít.
2012. máj. 21. 21:31
 7/8 anonim válasza:
Menj matematika szakra! Bár lehet félelmetesnek hangzik hogy matematikus, de érdemes átgondolni.Azért is pl mert a matematikában fejlődő dolog most nagyon a biomatematika és azzal a tudással ha nem is jön be annyira elmehetsz még mindig valamilyen pénzügyi céghez. A másik amit szerintem érdekes lehet a Biofizika. Elte-Fizika Bsc és utána Biofizika szakirány majd Biofizika Msc. Na ott tényleg találhatsz mindenféle érdekes dolgot.
2012. máj. 22. 02:35
 8/8 anonim ***** válasza:

Szia! Én orvosként fogok végezni sajnos. Szerintem ahol ezt a két dolgot leginkább kombinálják a Pázmány bionika szakja. Családias egyetem, jó közösség, jó oktatók, felső szintű matematika. Ne ijedj meg a katolikus jelzőtől ha esetleg ez problémát jelent számodra.

A jelenlegi kutatócsoportomban jól jött hogy elvégeztem ott néhány tárgyat és így van egy kis rálátásom a biostatisztikára.

Az ilyen embereknek a másik lehetőség szerintem s a biofizika esetleg biomérnökség. A biomérnökséghez kicsit matekosabb agyra van szükség mint a bionikához. Szerintem mindkét helyről könnyen fogsz állást kapni.

2012. máj. 22. 09:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!