A fénysebesség 97%-ával utazik űrhajón az ikerpár egyik tagja az X bolygóra, mely20fényévnyi távolságra van a Földtől. Az X bolygót elérve egyből vissza is fordul a Földre. (? )
Hány évvel idősebb a Földön maradt testvér, mikor ismét találkoznak, ha az elutazáskor22évesek voltak?
Helló Mindenkinek!
Egy fizika feladatot címeznék azokhoz, akik segítenének nekem megoldani!
Előre is köszönök, mindenféle segítséget!
a vikipédia szerint ( [link] delta(t)=gamma*delta(t0), ahol
delta(t)=a nyugalomban lévő megfigyelő által mért időtartam,
delta(t0)=a mozgásban lévő megfigyelő által mért időtartam, és
gamma=(gyökalatt[1-(v^2/c^2)])^-1 (de ez a wikin rajtavan, ha nem túl nyilvánvaló a jelölésem :D
v=300*10^3*0,97m/s
gamma=~5,774
tehát 40=5,77*t0
t0=~6,928 év
40-6,928=~33,072 évvel idősebb az idősebb tezsvír.
öö remélem így kell :D
ajjaj, előző vok :D
most jöttem rá, h nem 40év az eltelt idő, hanem 40/0,97=~41,237 év, tehát
v=300*10^3*0,97m/s
gamma=~5,774
tehát 41,237=5,77*t0
t0=~7,147év
40-7,147=~32,853 évvel idősebb az idősebb tezsvír.
remélem ez már tényleg jó :D
megint előző vok, nem
40-7,147=~32,853, hanem mivel 41,237évig tartott az út, ezért
41,237-7,147=34,09 év a kül.
Igazad volt, a megoldást illetően!
köszönöm a levezetést is!!! ;)
így már nem is olyan bonyolult ez a fizika XD
Igen, az ikerparadoxon bizonyított. Közvetve is, mint a relativitáselmélet következménye, a relativitáselméletet pedig mindennap százezerszer igazolják, amikor részecskegyorsítókban ütköztetnek relativisztikus sebességekre felgyorsított részecskéket. Valamint pl. a felső légkörből a kozmikus sugárzás keltette pionok bomlásakor keletkező müonok is elérik a földfelszínt, noha elvileg az életidejük rövidebb, de az idődilatáció miatt ez (a mi rendszerünkből nézve) megnyúlik, ezért el tudnak jutni a felszínig.
Ezek mind az idődilatáció valós voltát igazolják, az idődilatció pedig az ikerparadoxon alapja.
De az ikerparadoxont közvetlenül is igazolták repülőgép fedélzetére vitt atomórákkal. Persze ilyen kis sebességek esetén kicsi az effektus, de észlelhető.
Ami egyébként az ikerparadoxonnal kapcsolatban igazán paradoxon, és ami miatt sokan filozófiailag nem tekintik a relativitáselméletet kielégítőnek, az nem is az ikerpár életkorának a különbözősége, hanem az, hogy az effektus erőssége azon múlik, hogy milyen messze fordul vissza az űrhajó. Ha többször elvégezzük a kísérletet különböző űrhajókkal, amelyek mind egyforma sebességgel távolodnak a Földtől, és a megfordulásuk során is azonos a lassulás majd gyorsulás, de más és más távolságban fordulnak meg, akkor pont ettől a távolságtól fog függeni az, hogy a Földön maradt iker mennyivel lesz idősebb. Ez elég abszurdnak hangzik, de így van. Elvileg akár többezer év is eltelhet, és a földi ikernek már az ük-ük-ükunokái élhetnének mikor a másik iker visszajön.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!