Miért kapcsolódik fel rögtön a megnyomás után a lámpa, ha az elektronok igazából lassúak?
"Én eddig úgy tudtam, hogy az elektronok kb. 20 ezer km/másodperces sebességgel mozognak."
Szerintem az a vákuumban való mozgására vonatkozik. Vezetőben néhány centi másodpercenként.
Ha megnyitod a csapot, rögtön folyni kezd a víz. Nem kell megvárnod, amíg a vízműtők odaérkezik hozzád. Normál esetben, tele van vízzel a hálózat, a te vízcsöveid is.
Nos nagyon leegyszerűsítve, és csak távoli analógiaként értelmezhető a példám.
A vezetékek "teli" vannak elmozdulásra képes szabad elektronokkal. Ha zárod az áramkört, a hatás az egész áramkörön fénysebességgel terjed. A HATÁS nem az elektronok.
Egyébként a hálózati feszültség 50 Hz-e oda-vissza mozgatja az elektronokat, azok helyben pendliznek, nem igazán haladnak sehová. :D
Utána nézhetnék, hogy például 240 V mellett egyen feszültség esetén mekkora az átlagsebességük a vezetőben, de azt hiszem felesleges. Amúgy meglepően alacsony. Azt hiszem másodpercenként a milliméteres nagyságrendbe esik. :D
dellfil
Javítás: vízműtől (nem vízműtők) :DDD
dellfil
Szerintem az áram sebességét akartad írni. A feszültség potenciálkülönbség, esetleg nyomáskülönbséggel lehetne jól szemléltetni ezt. Képzeld el, hogy egy cső egyik végét szívja valami, és benne vannak a kicsi golyók. Vagy átszívják a kicsi golyókat egyik teremből a másikba.
A golyóknak nehezükre esik átmenni a pici lyukon, ez az ellenállás, vagy másképpen: a golyók beleütköznek különböző dolgokba és egymásba is.
A golyókból bizonyos mennyiség halad át a lyukon egy megh. idő alatt. Ez az áram nagysága ( esetleg áramlás sebessége ).
A golyókat valami átjuttatja az egyik teremből a másikba, ez a feszültség nagysága. ( szívóerő )
A rövid válasz: Az elektronok nem lassúak. Sőt, nagyon gyorsak.
Még egy titkot elárulok.
Elektro-SZTATIKA, azért sztatika, mert statikusan (álló) viselkedik a rendszer.
Képzeld el hogy egy üreges csövet magadköré veszel, és elképzelhetetlenül gyorsan folynak benne a borsószemek. Ekkor olyan, mintha a borsók állnának :)
ElektroSZTATIKA :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!