KÉMIÁSOK!? Van egy pár feladat, amit nem értek.
1,Két kémcsőben klórgázt fejlesztünk kálium permanganát és tömény sósav segítségével.A két kémcső szájára egy kálium bromid oldattal ,illetve egy kélium-jodid oldattal átitatott vattát szorítunk.Az első esetben a vatta vörösbarna lesz, amásik esetben megsötédik.Ha az utóbbira egy csepp keményítőoldatot cseppentünk,a vattán kék folt jelenik meg.Mi történik?
2,Egy kis pohárba etanolt öntünk,majd izzításig hevítünk egy vörösréz drótot.Ekkor a rézdrót megfeketedett.A még forró rézdrótot az alkoholba mártottunk,majd ezt többször megismételjük.Ekkor a rézdrót újra vörös lett és jellegzetes szúró szagú anyag keletkezett.Értelmezze a tapasztalatokat és írja fel a lejátszódó egyenleteket!
3,Kálium-nitrátot oldjon szobahőmérsékletű vízben mindaddig,amíg már több só nem tud feloldódni.Ekkor az edény alján marad szilárd anyag.Kezdje el melegíteni az oldatot,s közben kevergesse.Az edény alján levő szilárd anyag feloldódik.Értelmezze a fenti kísérletet!
Szia!
2. a rézdrót hevítésével keletkezik a fekete színű réz-oxid (CuO). Ha ezt az etanolos pohárba mártod, azt enyhe oxidációnak nevezzük, melynek során (mivel az etanol primer alkohol) aldehid keletkezik. Az egyenlet:
C2H5OH + CuO --> Cu + H2O + CH3COH
Ha van 10.-es mozaikos könyved, abban a 95. oldalon megtalálod ezt az egyenletet!;)
Tehát acetaldehid=etanal keletkezik, ez az aldehidekhez tartozó vegyület, kellemetlen szagú.
A réz oxidációs száma +2-ről 0-ra csökken, tehát elemi rézzé redukálódik, ami vörös színű.
3. Itt azt kell figyelembe venni, hogy a kálium-nitrát (szilárd ,kristályos, ionrácsos anyag) jobban oldódik melegen, ezért a (telített) oldatban maradt anyag is feloldódik. A kálium-nitrát oldáshője pozitív, ezért van, hogy melegítésnél tovább oldódik.
Az elsőben nem vagyok biztos, nem akarok hülyeséget írni..:) ja és 10.-es vagyok, remélem nem írtam semmit rosszul:D
2KMnO4 + 16HCl = 5Cl2 + 2KCl + 2MnCl2 + 8H2O
A kémcsőben klórgáz fejlődött.
2KI+ Cl2= 2KCl + I2
Keményítő hatására megkékül
2KBr + Cl2 = 2KCl + Br2
A vörösbarna a bróm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!