Milyen kötéssel kapcsolódnak az aminósavak össze?
A vércukorszintünket mi adja?
AZ aminósavak kapcsolódási .......adja a fehérjék elsődleges szerkezetét?
Miért nevezhetjük az élő szervezetek anyagait közös néven szénvegyületeknek?
Miből jönnek létre a zsírok és az olajok?
Milyen karbonsavak alkotják főként a zsírokat és az olajokat?
Miért nincs meghatározott forráspontja a zsíroknak?
Miből és hogyan képződnek szénhidrátok a természetben? neve és jelölése?
Mi a hasonlóság és mi a különbség a keményítő és a cellulóz molekulája között?
Régebben a tejfölt liszt hozzáadásával sűrítették. Ezt jódal mutaták ki? Hogy lehetséges ez?
Írd fel a keményítő vagy a cellulóz lebomlását szőlőcukorrá, majd a szőlőcukor átalakulását alkohollá!
-peptid
-vér glükóz tartalma
-sorrendje
-felteszem azért, mert a legtöbb testünket felépítő molekulában megtalálható a szén (fehérjék, nukleinsavak, zsírok stb.)
-a zsírok és olajok nagy szénatomszámú karbonsavak glicerinnel alkotott észterei (tehát karbonsavak és glicerin)
-olajsav, palmitinsav, sztearinsav
-mert nem egységes vegyületek, hanem többféle triglireid keverékei
-monoszacharidokból épülnek fel a diszacharidok és a poliszacharidok, ezek lehetnek: friktóz, glükóz, galaktóz stb.
-mindkettő szénhidrát (poliszacharid), a cellulóz több ezer bétaglúkózból, a keményítő több száz alfaglükózból áll
-a lisztben található keményítővel reagál a jód, kék (lila) szín jelenik meg
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!