Hogy van ez a német DASS kötőszós dolog? Hogy lehet ez? (lent)
ugye úgy kéne lenni, hogy kati = kötőszó, alany, tárgy(vagy a többi rész nemtom), ige. Namost a gyakorlóprogram ilyet hozzott ki:
Entschuldige bitte das ich dich nicht angerufen habe.
Itt mért a habe számít igének?? Mért ode kell a nicht ahova??
Annyira nem értem, szerintem teljesen az angerufen lenne logikus igének, a hába az csak segédige, nem?? Ez a német nyelv... nincs még egy dolog ami ennyire érthetetlen lenne számomra..
Igen, a habe segédige, ezért az kell a végére rakni. Egész pontosan, az az ige kerül a végére, amit ragozol. Az angerufen nincs ragozva, mivel van benne segédige, és ha van segédige, akkor a segédigét ragozod.
Amúgy KATI: kötőszó-alany-többi mondatrész-ige
Egyáltalán nem logikátlan a dolog.
JEGYEZD MEG, hogy ha a szabály szerint az igét kell rakni valahova, akkor mindig a RAGOZOTT igére vonatkozik a szabály, lehet az főige, módbeli segédige, múlt- ill. jövőidő segédigéje is - az mindegy, mindig a ragozott igét kell mozgatni.
a nicht helyével nem tudom mi a probléma, azt nem érinti a szabály.
a KATI-szórend szabálya szerint lényegében csak meg kell fognod a MÁSODIK HELYEN ÁLLÓ, RAGOZOTT igét és a mondat végére rakni.
ich habe dich nicht angerufen
, dass ich dich nicht angerufen habe.
ich bin nach Amerika gefahren
, dass ich nach Amerika gefahren bin.
ich werde mich gut vorbereiten
, dass ich mich gut vorbereiten werde.
ich kann es nicht lösen
, dass ich es nicht lösen kann.
ich kaufe im Geschäft ein
, dass ich im Geschäft einkaufe.
(megjegyzendő, hogy az elváló igekötő a mondat végén újra egyesül az igéjével)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!