Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Help. Van 5kulonbozo boritekom...

Help. Van 5kulonbozo boritekom es 8kulonbozo kep. Hany fele sorrendben rakhatom be a kepeket ugy hogy minden boritekba kell hogy keruljon kep es ugye lesz boritek amibe tobb kep kerul?

Figyelt kérdés

2012. máj. 18. 21:37
 1/6 anonim ***** válasza:

szerintem:

8*7*6*5*4 féle képpen kerülhet 5 kép az 5 borítékba.

marad 3 kép

5 boríték közül kell kiválasztani amibe kép kerülhet, de egy borítékba több kép is kerülhet: 5^3 féle képpen

Összesen: 6720*125=840000 féle képpen történhet meg szerintem

2012. máj. 18. 21:55
 2/6 anonim ***** válasza:

Tényleg azt kérdezed, hogy hányféle sorrendben rakhatod be? Gyanűs, hogy nem ez a kérdés, de ha mégis, akkor 8! a válasz. Ha viszont az a kérdés, hogy hányféleképp helyezheted el a leveleket a borítékokban, akkor már egy picit bonyolultabb:

1. lépés:

Ha nem lenne a megkötés, hogy minden borítékba legalább 1-nek kell kerülnie, akkor mind a 8-at 5 helyre rakhatnád egymástól függetlenül, azaz 5^8 lenne a megoldás.

2. lépés:

Így viszont azokat is beleszámoltuk, amikor csupán 4 borítékot használtunk, úgyhogy ezeket le kell vonni. 4 borítékba 4^8 féleképp lehet a leveleket rakni, de 5 féleképp választhatjuk ki, hogy melyik 4 borítékról van szó. Így az jön ki, hogy:

5^8 - 5*4^8

3. lépés:

Most viszont azokat a megoldásokat, amelyekben csupán 3 borítékot használunk az elején fölöslegesen számoltuk, utána viszont nem egyszer, hanem kétszer vontuk ki, így összesen -1-szer számoltuk, holott 0-szor kellett volna, tehát ezeket újra hozzá kell adni. "5 alatt a 3" azaz 10 féleképp választhatunk ki 3 borítékot, így ott tartunk, hogy:

5^8 - 5*4^8 + 10*3^8

4. lépés:

Nem írom le. Ha érted az eddigieket, akkor be tudod fejezni. Esetleg keress rá a google-ban vagy a tankönyvedben a szita formulára. Ha viszont nem megérteni akarod, hanem azt, hogy más megcsinálja helyetted, abban nem vagyok partner. Akkor egyszerűen add be az első válaszoló hibás megoldását.

2012. máj. 19. 10:58
 3/6 A kérdező kommentje:

egy ismerosomnek ez a feladat volt a zh-ban. nem lecke meg semmi csak erdekel mas hogy oldana meg mert nekunk is kulonbozo a megoldas. A kerdes pedig vilagos, 5kulonbozo boritek amiben ugy kell elhelyezni 8kulonbozo kepet hogy nem hagyhatunk uresen boritekot es ertelem szeruen lesz boritek amibe tobb kep kerul.

ertem amit irtal. bar a 8! bugyutasig hiszen csak 5boritek van. ha lesz egy szabad percem atszamolom az egeszet.

ui.: kosz hogy egy 12 eves kis hugyosnak hiszel aki itt akarja megcsinaltatni a hazijat. Puszillak. (L)

2012. máj. 19. 11:41
 4/6 A kérdező kommentje:

ma 10:58

131120 a vege, vagymegegyezunk abban hogy nem ertem. kicsit homalyos most hogy ulok felett? O_0)

2012. máj. 19. 12:05
 5/6 anonim ***** válasza:

A 131120 nem jó megoldás. Ha leírod, hogy jött ki szivesen megmutatom, hol rontottad el.

-A 8! nem volt bugyutaság. Ha szó szerint értelmeztem volna a feladatot az lenne rá a válasz, hiszen a sorrendek számára, nem a borítékokba való lehetséges elhelyezések számára kérdezett rá. Csupán egyértelmű volt, hogy nem az a valódi kérdés. Természetesen nem volt gond kitalálni, hogy mi akar lenni a kérdés, de attól még zavaró, hogy mennyire nem tud a kérdés írója fogalmazni.

-Nem néZtelek bugyuta 12 évesnek. A feladat szintje nagyjából gimnázium matek fakultáció. Ha egy 12 éves ilyen feladattal foglalkozna, inkább zsenijelöltnek nézném. Cserébe egy főiskolás, aki jó jegyet akar szerezni, az már hihető történet. Amúgy annak sem néztelek. Einsteintől a levelibékáig bárki lehetsz, nekem tökmindegy. Ha a jelenlegi tudásszinteden van értelme ilyen feladattal foglalkoznod, akkor a rávezetéssel többet segítek, mintha leírnám a megoldást.

2012. máj. 19. 13:25
 6/6 anonim válasza:
az első egyáltalán nem rossz válasz.. a második számolta el
2012. máj. 19. 15:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!