Melyik az az egyenes, amely egy négyszöget 3 egyenlő területű háromszögre oszt?
Egy négyzetet nem tudsz egy egyenessel 3 háromszögre vágni.
Tehát ez az állítás tetszőleges négyszögre biztosan nem igaz.
Jó egy éve már volt ez a feladat:
Titánkám!
Nehéz napod lehetett! :-)
Senki nem beszélt NÉGYZETrő, a feladatban NÉGYSZÖG szerepel, amit meg kell keresni.
DeeDee
igen, de maga a feladat nem lehet igaz bármely négyszögre. arra a konkávra mondjuk igen.
erre utal az, hogy: "Tehát ez az állítás tetszőleges négyszögre biztosan nem igaz."
oszt' kész.
Írtam egy ellenpéldát, ennyi...
Úgy látom nem az a kérdés, hogy melyik az a négyszög, amire teljesül hogy...
Nem akartam a válaszomat a kérdés leírásának kritizálásával kezdeni, pedig van mit.
Szerintem úgy lett volna helyes, hogy:
Melyik az a négyszög, amit egy egyenessel három egyenlő területű háromszögre lehet osztani.
A magyarázó mondat is erre utal: "...hogy van ilyen... és hogy meg kell keresnünk....". Biztos nem egy egyenesre, hanem a négyszögre vonatkozik ez a mondat. Ezért nem cikiztem a kérdés szövegét, számomra az idézett mondatrész, egyértelművé tette a feladatot.
Ifjutitan
Igazad van, nem minden négyszög megoldása a feladatnak, de van a négyszögeknek egy halmaza, melynek elemei adják a megoldást. Ezt akartam jelezni a rajzon a ferde - nem szimmetrikus - változattal.
DeeDee
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat, sokat segítettetek! :)
Ja, a kérdés így helyes, mert nem a négyszöget, hanem azt a bizonyos egyenest kell megkeresnünk :)
Köszönöm még egyszer!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!