K kockával hányféleképp lehet úgy dobni hogy a dobott számok összege épp n legyen?
Maskent kerdezve:
(x+x^2+x^3+x^4+x^5+x^6)^k kifejezest szetbontva mi lesz az x^n egyutthatoja?
Megfontolando, hogy esetleg atirod ilyen alakra:
(x(x^6 - 1)/(x - 1))^k
Pl derivalgatassal celhoz lehet erni:
az n. derivalt az x=0 helyen pont a kivant erteket fogja felvenni.
Aztan egy masik megkozelites lehet, ha mondjuk az osszes lehetseges dobas sorozatok szamat igy jelolod:
N(k,n)
N(k,n)=N(k-1,n-1)+N(k-1,n-2)+...+N(k-1,n-6)
N(k,n-1) = N(k-1,n-2) + ... + N(k-1,n-7)
A masodikat kivonva az elsobol:
N(k,n) -N(k,n-1) = N(k-1,n-1) - N(k-1,n-7)
N(k,n) = N(k,n-1) + N(k-1,n-1) - N(k-1,n-7)
Namost ha visszafele szamolgatsz, akkor ugy nezem az a jo, ha kezdo erteknek N(0,0)=1, N(0,n)=0, N(k,0)=0 ertekeket veszel.
Es akkor ez mar egy rekurzio, amit differencia egyenletesen meg lehet oldani gondolom.
"...(x+x^2+x^3+x^4+x^5+x^6)^k kifejezest szetbontva mi lesz az x^n egyutthatoja?"
Gép segítségével vettem sok k,n párt és mindre megegyezett a várt értékkel. Mi ennek a magyarázata?
"Pl derivalgatassal celhoz lehet erni:
az n. derivalt az x=0 helyen pont a kivant erteket fogja felvenni."
Dehát mindegyik derivált x=0 helyen 0 értéket vesz fel.
"N(k,n)
N(k,n)=N(k-1,n-1)+N(k-1,n-2)+..."
Ez a rekurzív összefüggés meg sokszor nem ad helyes eredményt.
Ennek ellenére is le vagyok nyűgözve :) Ment a zöld pacsi.
Ezeket honnan tudtad ilyen gyorsan?
"Dehát mindegyik derivált x=0 helyen 0 értéket vesz fel."
Ezt elnéztem, ez maga az eredeti polinomra igaz. Nekem erre elég vad értékek jönnek ki persze, ha megint nem néztem el valamit (elég fáradt vagyok)
Ja a konstans tag a derivalt vegen a lenyeg.
(x+x^2+x^3+x^4+x^5+x^6)^k kifejezest szetbontva az x^n egyutthatoja az pont ilyen 1-tol 6-ig torteno osszeadogatasokkal jon ki. Ahany kulonbozo modon ossze lehet adni annyifelekeppen lehet megcsinalni az x^n erteket a szorzatbol is.
Kepzeld el ahogy szetkapod:
(x+x^2+x^3+x^4+x^5+x^6)*(x+x^2+x^3+x^4+x^5+x^6)*(x+x^2+x^3+x^4+x^5+x^6)*...*(x+x^2+x^3+x^4+x^5+x^6)
Es akkor amikor felbontod a zarojeleket, akkor a keletkezo osszeg minden tagja ugy jon ossze, hogy minden zarojelbol veszel egy tagot.
Namos az x^n az hanyszor lesz jelen, pont annyiszor ahanyszor 1-tol 6-ig terjedo szamok osszegebol az n-et ki lehet hozni pontosan k elembol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!