Matek függvény hogy kell?

Figyelt kérdés

2+y=0

2^2x+2x+2

Hogy kell abrazolni oket?

2012. máj. 7. 22:50
 1/8 anonim ***** válasza:

Az első: y=-2 . x tengellyel párhuzamos -2 -nél.

A második nem függvény: nincs benne y.

Ha 2 kitevőjében a 2x van, azt zárójellel jelezni kell: 2^(2x). Szóval mi a kérdés?

2012. máj. 7. 22:56
 2/8 A kérdező kommentje:
köszönöm a gyors választ, a masodikat én talaltam ki de nem sikerult jol, az lenne a kerdesem, h hogy kell olyan fuggvenyt abrazolni, ami y=x^2+2x-3, igen ezaz! oran csinaltunk valami ilyesmit is! megoldokeplet es ott metszi az x tengelyt a 2 db eredmenynel, es nem is kell pontosan abrazolni? vagy hogy? :/
2012. máj. 7. 22:59
 3/8 anonim ***** válasza:

y=x^2+2x-3

másodfokú egyenlet megoldóképlete: (-b+-sqrt(b^2-4*a*c))/2a

ez így hülyén néz ki, de várj:

a másodfokú egyenleted így nézzen ki: a*x^2+b*x+c=0 és akkor csak be kell helyettesítened.

ez a te esetedben:

x2: (-2+sqrt(4+12))/2=(-2+4)/2=1

x1: (-2-sqrt(4+12))/2=(-2-4)/2=-3

másodfokúdnak a képe parabola lesz. y=0 értéket x1=-3 és x2=1 helyen veszik fel. (a talpa pedig -1 nél lesz).

2012. máj. 7. 23:12
 4/8 A kérdező kommentje:
honnan tudom h a talpa -1? azt h kell kiszamolni?
2012. máj. 7. 23:13
 5/8 anonim ***** válasza:

Másodfokú függvény ábrázolását ezen a videón mondom el:

http://www.youtube.com/watch?v=1NB8UIREgNw

2012. máj. 7. 23:17
 6/8 anonim ***** válasza:

mert szimmetrikus (nem tudom, hogy egy vagy két m) és előtte már láttad, hogy x= -3 és -1 -nél veszi fel az y=0 értéket.

ha nagyon ráérsz és nem megy, akkor helyettesíts be és kezd el rajzolni. a végére meg fogod érteni.

2012. máj. 7. 23:36
 7/8 A kérdező kommentje:
értem, köszönöm mindenkinek! :)
2012. máj. 8. 00:01
 8/8 Dörmögő_Dömötör válasza:

A csúcspont koordinátáihoz az adott másodfokú algebrai függvényt teljes négyzetté kell alakítani, így:

f(x) = a(x-U)^2+V, ahol a csúcspont koordinátái C(U,V). Az ábrázoláshoz az adott C pontba eltolod önmagával párhuzamosan a derékszögű koordinátarendszer tengelyeit, megrajzolod a "normálparabolát" -(f(x) = x^2)- és "a"-szorosára nyújtod - |a|>1 -, vagy éppen zsugorítod - |a|<1 -, illetve tükrözöd az x-tengelyre, ha "a" negatív. Ennyi. Az átalakítás? Levezetés nélkül:

ax^2 + bx + c = a(x + b/2a)^2 + (c - b^2/2a), U = b/2a, V = c - b^2/4a.

2012. jún. 22. 20:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!