Hogy van ez? (fizika)
Az atomról nagyon leegyszerűsített és eléggé pontatlan képet nyújtó Bohr-féle modell szerint a hidrogénatomot úgy képzeljük el , hogy benne negatív elektron proton képezte pozitív mag körül kering. E körpálya sugara 5,3*10-a -11-en méter. mekkora sebességgel mozog az elektron a hidrogénatomban?
a megoldás: 2200km/s.- nem tudom levezetni :(
A körpályán mozgó elektron esetében a Coulomb-féle erő felel meg a centripetális erőnek, és a szumma F = m * a képletet felhasználva:
Fc = m * a -> Ebben az esetben a gyorsulás a centripetális gyorsulás, hiszen az elektron körpályán mozog.
k * q * q' / r^2 = me * ve^2 / r
Megfelelően rendezve az egyenletet nekem 2185660,011 m/s jött ki, ami durván 2185 km/s, szerintem jó kerekítéssel ez lehet a végeredmény, ha el nem számoltam valahol
k * q * q' / r^2 = me * ve^2 / r
köszi.én is valami hasonlóval próbálkoztam,de nem sikerült. a q és q´értékét honnét tudom. a k a 9*10-a *-en?
nem oda járok :)
nem is ismerem azt az iskolát
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!