Hogy van ez? (fizika)

Figyelt kérdés

Az atomról nagyon leegyszerűsített és eléggé pontatlan képet nyújtó Bohr-féle modell szerint a hidrogénatomot úgy képzeljük el , hogy benne negatív elektron proton képezte pozitív mag körül kering. E körpálya sugara 5,3*10-a -11-en méter. mekkora sebességgel mozog az elektron a hidrogénatomban?

a megoldás: 2200km/s.- nem tudom levezetni :(

2012. máj. 2. 18:37
 1/8 anonim ***** válasza:

A körpályán mozgó elektron esetében a Coulomb-féle erő felel meg a centripetális erőnek, és a szumma F = m * a képletet felhasználva:

Fc = m * a -> Ebben az esetben a gyorsulás a centripetális gyorsulás, hiszen az elektron körpályán mozog.

k * q * q' / r^2 = me * ve^2 / r

Megfelelően rendezve az egyenletet nekem 2185660,011 m/s jött ki, ami durván 2185 km/s, szerintem jó kerekítéssel ez lehet a végeredmény, ha el nem számoltam valahol

2012. máj. 2. 19:10
 2/8 A kérdező kommentje:

k * q * q' / r^2 = me * ve^2 / r

köszi.én is valami hasonlóval próbálkoztam,de nem sikerült. a q és q´értékét honnét tudom. a k a 9*10-a *-en?

2012. máj. 2. 19:21
 3/8 anonim ***** válasza:
A k értéke az 9 * 10 a kilencediken, a q pedig az elemi töltést jelöli, amely 1,6 * 10 ^-19, ez a proton és az elektron esetében megegyezik, azzal a különbséggel, hogy az elektron negatív előjelű !
2012. máj. 2. 19:27
 4/8 anonim ***** válasza:
Mértékegységeket nem írtam, a töltésé nyilván Coulomb ( C ), a k-t pedig megtalálod interneten/függvénytáblázatban, de a képlet alapján is ki lehet okoskodni
2012. máj. 2. 19:28
 5/8 A kérdező kommentje:
nagyon szépen köszönöm.hogy erre magamtól miért nem jöttem rá. :D
2012. máj. 2. 19:28
 6/8 anonim ***** válasza:
Mert nem kell holnaphoz kéthétre érettségizned fizikából ... :D :D :/
2012. máj. 2. 19:36
 7/8 anonim válasza:
te véletlenül nem a Selye János gimnáziumba jársz? :D
2013. máj. 27. 15:31
 8/8 A kérdező kommentje:

nem oda járok :)

nem is ismerem azt az iskolát

2013. jún. 27. 15:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!