Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Valaki aki tud fizikázni PLs...

Valaki aki tud fizikázni PLs irjon PRIZMA, planparalel lemez?

Figyelt kérdés

Igy szól a feléadat amit nem tudok kiszámolni.

Egy prizma törőszöge 50°.Egyik oldalára fénysugár érkezik. Ez a fénysugár a másik oldalon már éppen nem tud kilépni a prizmából. A prizma anyagának törésmutatója 1,5. Mekkora beesési szögben érkezik a fénysugár a prizmára?

2012. máj. 1. 16:21
 1/7 anonim ***** válasza:

Készíts ábrát, rajzold be a sugár útját, a jellemző geometriai méreteket.

Felírod a Snellius-Descartes trövényt és megoldod az egyenletrendszert, számolsz, kb. ennyi.

2012. máj. 1. 18:23
 2/7 anonim ***** válasza:

Valóban egy jó ábrával kell kezdeni:

[link]

Ezután a határszög ismeretében visszafelé kell haladni a számolással ( H ponttól E -ig).

Ha az ábra alapján sem sikerül, szólj!

2012. máj. 1. 19:30
 3/7 anonim ***** válasza:

Most már mozgatható ábrával, és számolással is elérhető a megoldás:

[link]

2012. máj. 1. 20:15
 4/7 A kérdező kommentje:
ha jol számoltam akkor a megoldás 39,18 fok lett. Ha nem jo akkor levezetnéd nekem a megoldást? Itt az a baj hogy olyan feladatot már vettünk amikor kilépk a sugár de a tanár azt mondta hogy ha nem lép ki akkor máshogy kell.
2012. máj. 1. 20:20
 5/7 anonim ***** válasza:

Nem jó, nem 39°.

Nézd meg az előző válaszoló megoldást.

Szép és szemléletes!

2012. máj. 1. 22:59
 6/7 A kérdező kommentje:
rendben köszönöm
2012. máj. 2. 08:39
 7/7 anonim ***** válasza:

Találtam két kiváló szimulációt a témához, ezek linkjét is elhelyeztem ezen az oldalon:

[link]

Érdemes megnézni, gyakorolni.

2012. jún. 17. 22:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!