Bonyolult matekházi ez nekem! Hogy kell?
Ervin és Frédi két jegenyefa távolságát szeretnék meghatározni, de távolságukat közvetlenül nem tudták lemérni. Sík terepen akövetkező méréseket végezték el:
- Először kerestek egy olyan terppontot, ahonnan a két fa derékszögben alatt látszott.
- Ebből a T pontból Ervin az egyik fát és a T pontot összekötő egyenes mentén 100 m gyalogolt a fával ellenkező irányba. Innen a két fa 40 fokos szög alatt látszott.
- Frédi a másik fát és a T pontot összekötő egyenes mentén szintén 100 métert gyalogolt a fával az ellenkező irányba. Innen a két fa 37 fokos szög alatt látszott.
Számítsa ki, milyen messze van egymástól a két fa? A mért adatok alapján készítsen el egy térképvázlatot, az adatok feltüntetésével!
Légyszi vezesd le nekem, mert ez nagyon nem megy, még le se tudom rajzolni......
Köszönöm!
Itt a rajz:
ABT egy derékszögű háromszög. (Pirossal jelöltem a derékszögeket, nem a legszebb, de talán érthető.)
AB oldalt kell kiszámolni. Pithagorasz tétellel kijön. De ehhez előbb kell a másik két oldal. (x és y)
FTA szintén derékszögű, egyik oldala 100, egyik szöge 40 fok. Megvan egy oldal, egy szög, bármit ki lehet számolni.
tg 40 = x/100
x=100*tg 40
Ugyanígy a túl oldalon
y=100*tg 37
x, y megvan. AB= gyök (x*x+y*y)
12,62 m ha nem számoltam el.
Azt hiszem Ifjutitán elszámolta:
Amennyire bonyolultnak látszik elsőre, annyira egyszerű a megoldás. :-)
"Először kerestek egy olyan tereppontot, ahonnan a két fa derékszögben látszott."
Ez azt jelenti, hogy a T pont a két fa távolságának megfelelő szakasz Thalesz körén van.
A többit lásd
DeeDee
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!