Segítene valaki? 5 osztályos vagyok, és most a törteket tanuljuk. Nem értem nagyon. Ez a faladat:
Egy hatszemélyes étkészletből a mély-, lapos-, és kistányérokat ugyanabba a dobozba csomagoltuk.
Egy mélytányér egy ketted kg, egy lapostányér három nyolcad kg, egy kistányér három tized kg.
Mennyit nyom a csomag a mérlegen, ha a doboz üresen 1 kg??
Az kéne,hogy hogyan lehet kiszámolni.
Meg lenne egy olyan kérdésem,hogy hogyan számoljuk ki ezt:
( hét ketted - tizennégy harmad): 7?
Köszönöm!!
úgy jön ki, hogy ez van megadva
mély 1/2
lapos 3/8
kicsi 3/10
közös nevezőre kell hozni a 2, 8, és 10-et
legkisebb közös többszörösük a 40
és mivel a mély súlya 1/2 és a nevezőnek 40-nek kell lennie
így megszorzod a 2-t 20-al, hogy 40 legyen, így a súlya 20/40 kg
és így tovább
a lapos súlya 3/8 kg
a 8-ból úgy lesz 40, h megszorzod 5-el, tehát a 3-at is megszorzod 5-el, így a súlya 15/40kg
és végül a kicsi tányér, aminek 3/10 a súlya
10×4=40, tehát a 3-at is megszorzod 4-el, ami 12
így a súlya 12/40kg
a dobozzal azért számoltam úgy h 40/40, mert auz egy egész, és így minden közös nevező van
segítségnek ha van tudományos számológéped, azon tudsz törttel számolni, és tudod ellenőrizni magad, mert annál nem kell közös nevezőre hoznod. a/b vagy valami ilyesmi gombja van, de csak otthon használd, mert suliban úgyse szabad dogákhoz sztem
ha kell matekos segítség írj nyugodtan privit, mert azt előbb megnézem, mint ezt a kérdést
remélem érted már :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!