Segítene valaki? 5 osztályos vagyok, és most a törteket tanuljuk. Nem értem nagyon. Ez a faladat:
Egy hatszemélyes étkészletből a mély-, lapos-, és kistányérokat ugyanabba a dobozba csomagoltuk.
Egy mélytányér egy ketted kg, egy lapostányér három nyolcad kg, egy kistányér három tized kg.
Mennyit nyom a csomag a mérlegen, ha a doboz üresen 1 kg??
Az kéne,hogy hogyan lehet kiszámolni.
Meg lenne egy olyan kérdésem,hogy hogyan számoljuk ki ezt:
( hét ketted - tizennégy harmad): 7?
Köszönöm!!
mélytányér 1/2 × 6
lapos 3/8 × 6
kis 3/10 × 6
dobot 1 kg
közös nevezője a 2-nek, 8-nak, 10-nek a 40
tehát akkor
mély 20/40 × 6
lapos 15/40 × 6
kicsi 12/40 × 6
doboz 40/40
ezeket összeadod:
1 egész 7/40 × 6
+ 40/40
egyenlő 8 egész 2/40
átváltva 8 egész 1/20 kg, azaz beváltva 8 kiló 5 deka a súly dobozostól
(7/2-14/3)/7: -1/6
2 és a 3 közös nevezője a 6
(21/6-28/6)= -7/6
(-7/6)/7= -1/6
amikor közös nevezőre hozol, szorozni kell a számlálót is ahányszorosa a nevező lett
pl. ha a nevező 2-ból 6 lesz és 7/2 a tört
akkor 2×3= 6, akkor a 7-et is szorzod 3-al, hogy 21 legyen
(ha tudtad, akkor bocsi)
15:16.engem nem érdekel hogy kitől kértél segítséget.és ha nem tudsz normálisan válaszolni,akkor ne is írj ide.
Utolsó nagyon köszönöm.megy a pont! :))
Persze, írhatsz ide, megkapod a kérdésre a választ, aztán írsz holnap a következő házi feladatra, majd holnapután, és így tovább. Majd megírjuk helyetted a dolgozatot is.
Ahelyett, hogy egyszer megkérnéd a tanárodat, hogy magyarázza el, hogy miről van szó. Nekem gyerekfejjel egyértelmű volt, hogy ha nem értek valamit, akkor még órán megkérdezem a tanárt. Bár akkor még nem volt internet...
Siralmas, hogy milyen alapdolgokat megkérdeznek itt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!