Integrál számítás? Egy gyors kérdés
Mekkora annak a síkidomnak a területer amit y=3(x^2)-x+5 és az y=2(x^2)+4x-1 egyenletű görbék határoznak meg?
Meghatároztam a zérushelyeit (egyenlövé tettem a két görbe egyenletét) és a két eredmény alatti területet kiszámoltam kétféle képpen (egyikből kivontam amásik görbét majd a másikból vontam ki az elsőt ) de sehogy sem kaptam ugyanolyn eredményt még ha az abszolutértéket hszálnám se ezért kérdezném hogy hogy döntöm el hogy melyik görbe van felül és melyik alul?
A = terület
y₁ = 3*x² – x + 5
y₂ = 2*x² + 4*x – 1
I. intervallum: –∞, 2
II. intervallum: 2, 3
III. intervallum: 3, ∞
Ha a < 2 és b > 3, akkor:
∫(y₁ – y₂)dx [„a“-tól „b“-ig ] = ∫(y₁ – y₂)dx [„a“-tól „2“-ig ] + ∫(y₁ – y₂)dx [„2“-től „3“-ig ] +
+ ∫(y₁ – y₂)dx [„3“-tól „b“-ig ]
Az x = 2 –nél az alsó görbe kerül felülre és a felső meg alulra, aztán x = 3 –nál meg újból megcserélődnek. Ha a területet minden esetben pozitív előjellel akarod számítani, akkor a II. intervallumban fordítva kell számolni, vagyis:
|A(2,3)| = –∫(y₁ – y₂)dx [„2“-től „3“-ig ] = ∫(y₂ – y₁)dx [„2“-től „3“-ig ]
|A(a,2)| = ∫(y₁ – y₂)dx [„a“-tól „2“-ig ]
|A(3,b)| = ∫(y₁ – y₂)dx [„3“-tól „b“-ig ]
Kereszteződéstől kereszteződésig kell számítani a területeket. Aztán ezeket mindig pozitív előjellel összeadni. Ha „egyből“ próbálod meg kiszámítani, akkor ezt számítod:
∫(y₁ – y₂)dx [„a“-tól „b“-ig ]
Ebben az esetben a II. intervallumra eső terület negatív értékkel fog megjelenni, mert az előjel attól fog függeni, hogy melyik függvény lesz felül és melyik meg alul.
Minden kereszteződés után automatikusan meg kell változtatni az előjelet, mert minden kereszteződésben felcserélődnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!