Aki ezt megoldja nagyon megköszönném, unokámmal már két napja keverjük a számokat, de sehogy sem sikerül. Segítettek?

Figyelt kérdés

Az asztalon fekszik 21 kártyalap és mindegyikre egy szám van írva. 4 kártyára 1-es, 2 kártyára 2-es, 7 kártyára 3-as és 8 kártyára 4-es. Tódor ezek közül kiválaszt 20 kártyát és elrendezi őket 4 sorba úgy, hogy minden sorba 5 kártyalapot helyez.

Ez a 4x5-ös táblázat érdekes tulajdonsággal rendelkezik. Bármelyik sorban számoljuk is a számok összegét, ugyanazt az eredményt kapjuk. Ha oszloponként számoljuk a számok összegét, akkor is ugyanazt az eredményt kapjuk.

(A soronként számolt összeg különbözik az oszloponként számolt összegtől.)

A 21 kártyából melyik az, amelyet nem használtunk fel?

2012. márc. 21. 17:17
 1/3 legendavagyok01 ***** válasza:

Szerintem (bár soha nem szerettem a matekot):

A 21 kártya összege 61. Ha egy kártyát elveszel, akkor 60, 59, 58 vagy 57 lesz a 20 lap összege. Mivel 4 sorban és 5 oszlopban megegyezik a sorok és oszlopok összege, így olyan számot keresünk, ami 4-gyel és 5-tel is maradék nélkül osztható. Ez pedig a 60, vagyis egy 1-es kártyát nem kell fölhasználni.

2012. márc. 21. 17:48
 2/3 anonim ***** válasza:

Összeadod a kártyák értékét, ami 61.

Olyan számot keresel, amelyik 61 és 57 között (mivel 4 a legnagyobb kártya, amit elvehetsz) osztható 4-gyel is és 5-tel is. A 60 pont ilyen szám, tehát az egyik 1-es kártyára nem lesz szükség. Meg kell keresni a soronkénti kártyák összegét, ami 60:4, vagyis 15. Az oszloponkénti összeg pedig 60:5, vagyis 12.

3,1,3,4,4

4,4,3,3,1

3,4,4,1,3

2,3,2,4,4

Lényeg:

Kártyák száma: 3x1; 2x2; 7x3; 8x4

Oszloponkénti összeg: 12

Soronkénti összeg: 15

Nincs más dolgunk, mint a kártyákat úgy variálni, hogy megfeleljen a 2 kritériumnak. Én így csináltam meg (de lehet, hogy van más megoldás is).

2012. márc. 21. 17:52
 3/3 A kérdező kommentje:

Köszi szépen,mi is így számoltuk.Összeadtuk a számokat,már a huszadik négyzetrácsos kockát,ha nem többet,írtuk a számokat,sehogy nem jött ki.Unokámnak nem mondom még meg hagy gondolkozzon rajta,csak már én idegesítettem magamat,hogy ilyen hülye vagyok,ennél nehezebbet kiszámolok.

Köszönöm a segítséget.

2012. márc. 21. 18:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!