Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Koordinátageometriába belezava...

Koordinátageometriába belezavarodtam?

Figyelt kérdés

nem tudom megérteni és megjegyezni hogy egy vektornak mikor kell felcserélni a koordinátáit,és venni az egyiknek a mínusz egyszeresét.milyen egyenlet felírásakor kell ezt alkalmazni,ez lenne a normálvektor?

előre is köszönöm annak aki rendet tesz a fejembe:)

2012. márc. 18. 13:19
 1/4 anonim ***** válasza:
Igen, ez a normálvektor. Maga az a szó, hogy normál, 90fokot jelent. Tehát akkor cseréled fel a koordinátákat és veszed az egyik mínusz1-szeresét, ha egy oylan egyenest szeretnél felírni, amelyik merőleges a megadott egyenesre. Típikusan ilyen, amikor egy adott szakasz felezőmerőlegesét kell kiszámolnod.
2012. márc. 18. 13:21
 2/4 A kérdező kommentje:

még mindig nem teljesen értem,mert most megint ellenmondásba ütköztem. Órán egy ilyen feladatot csináltunk: adott két pont A(-1,-2) B(7,2)

És az ezen a két ponton átmenő egyenes egyenletét úgykaptuk meg hogy vettük a AB vektort,ennek egy normálvektorát.akkor itt hol a merőleges?

2012. márc. 18. 14:39
 3/4 vurugya béla ***** válasza:

Egy vektornak nincs normálvektora, csak egy egyenesnek.

Az AB vektor párhuzamos az AB egyenesre, ezért nem normál, hanem irányvektora az AB-nek! Emiatt kellett forgatni.

Az egyenes egyenletét ugyanis MINDIG NORMÁLvektorral célszerű felírni, s ha irányvektor van megadva, akkor azt bizony forgatni kell.

Honnan lehet tudni, hogy mikor kell forgatni? Feladattól függ, dehát LÁTOD, hogy ami vektort számolsz, az merőleges vagy párhuzamos az egyenesre! Ha párhuzamos, az nem jó, akkor forgatsz.

Mihelyt van egy egyenesre merőleges vektorod és egy pontod az egyenesről, már írod is az egyenletét, mint egy robotgép, ha megkapta a kellő inputot:)

Így OK?

2012. márc. 18. 14:54
 4/4 A kérdező kommentje:
már minden világos,köszi a segítséget!
2012. márc. 20. 01:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!