Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Kihívás? Nehéz szöveges feladat

Kihívás? Nehéz szöveges feladat

Figyelt kérdés

Valaki segítsen légyszives ebben a szöveges feladatban.

Egy háromszögnek a következő adatait ismerjük:A(7,-5) BC szakasz felezőpontja F2(-0.5,2.5) és az AC szakasz felezőpontja F3(2.5,-3.5) kiszámoltam hogy mi a B és C ccsúcs(beszorzok 2 vel) de innen nem megy. ADJA MEG A HÁROMSZÖG köré irható körének egyenletét. PLS ezt oldjátok meg.köszi

2012. márc. 11. 12:41
 1/3 TJHooker33 ***** válasza:
Ha megvan a B és C pont koordinátája - C(-2,-2), B(1,7) - akkor fel tudod írni az AC, BC oldalak pl irányvektoros egyenletét. A körülírt kör középpontja az oldalfelező egyenesek metszéspontja, így írjuk fel az előbb felírt egyenesekre merőleges, F2 és F3 pontokon átmenő egyenesek egyenletét. Ezek metszéspontja a kör középpontja, aminek pedig a pl. A csúcstól vett távolsága a sugara. Kpból és sugárból pedig felírod a kör egyenletét. (Egyébként a B és C csúcsot ki sem kell számolni, elég ha az AF3 és AF2 vektorokkal felírod az oldalfelezők normálvektoros egyenletét, amiből megvan a középpont, a sugár pedig továbbra is ennek A-tól vett távolsága)
2012. márc. 11. 14:09
 2/3 A kérdező kommentje:
ezeket számmal is le tudod irni?
2012. márc. 11. 16:09
 3/3 vurugya béla ***** válasza:

Remélem, csak félreértettelek!

Ezt írtad: "kiszámoltam hogy mi a B és C ccsúcs(beszorzok 2 vel)"

Remélem, nem így számoltad a B és C csúcsokat, sima koordinátaduplázással... A felezőpont képletéből visszafelé számolva helyes ugyanis (bár lehet másképp is).

Nos: Az előző válaszoló jól mondja!

Számokkal (a vektorokat _ jellel jelölöm): F3A_(4.5;-1.5)

Ez normálvektora az AC oldal "e" oldalfelező merőlegesének.

"e" egyenlete: 4.5x-1.5y=4.5*2.5-1.5*(-3.5)

e: 3x-y=11 (szoroztam 2/3-dal, hogy egészek legyenek)

F3F2_(-3;6) Vektorösszeadással (láthatod, ha ábrát készítesz) F3F2_ + F3A_ = CF2_(1.5 ; 4.5)

Ez normálvektora a BC oldal "f" oldalfelező merőlegesének.

"f" egyenlete: 1.5x+4.5y=1.5*(-0.5)+4.5*2.5

f: x+3y=7 (szoroztam 2/3-dal, hogy egészek legyenek)

e és f metszéspontja a kör K középpontja (egyenletrendszerrel jön ki): K(4;1) A kör sugara a KA távolság: gyök(45)

A kör egyenlete: (x-4)^2+(y-1)^2=45

2012. márc. 11. 16:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!