Gyors segítség, matek, szögek?
Számítsuk ki a deltoid belső szögeit, ha két szemközti belső szöge 32°és 131°.
Mit kell tudni a deltoidról? (belső szögek, szemközti szögek)
deltoid szomszédos belső szögei: 122°és 38° a többi szöget hogyan számoljuk ki?
Illetve még egy:
Egy téglalap átlója és egyik oldala által bezárt szög 30°
Számítsuk ki az átlók által bezárt szögeket!
Előre is köszönöm
Tudom már egyszer kiírtam, de ne töröljétek mert nagyon sürgős!
1. 360 fok a belső szögei összege, a két meglévőt összeadod, kivonod a 360-ból.
360-(32+131)=197
Mivel még két szöge van, amit keresünk, és ezek egymással szemközt vannak, sőt egyforma nagyok, így osztod kettővel.
197:2=98,5
Első kettőben szerintem az a lényeg, hogy a rövidebbik átló végeinél lévő két szög egyenlő.
Vagyis elsőben (360-131-32)/2 egy-egy szög nagysága
másodikban is így kell számolni
A téglalaposban húzzuk be mindkét átlót. Ekkor pl az alap két végétől húzott mindkét átló az alappal 30fokos szöget zár be, vagyis az átlók által bezárt szög:
180-30-30=120fok
2.
A 122 fokos szöggel szemközti is 122 fokos.
360-(2x122+38)=78
Remélem, érthetőek, rajzold le, írd be a rajzokon, hogy miket tudsz, úgy könnyebben átlátható.
Ha lerajzolsz egy deltoidot és nézed egy kicsit, rögtön látszik a megoldás! Rajzolj!!!
1. Húzd meg a hosszabbik átlót!
Belső szögek: 131 és 32.
A hosszabbik átló felezi ezeket, lesz 2 háromszöged.
Ebből az egyik szöge: 131/2=65,5 a másik 16
A háromszög szögeinek összege: 180-(65,5+16)=98,5 fok és ebből 2 van a deltoidban, ezzel szembe a másik.
3.
Ahogy már leírták előttem.
Az átlók miatt háromszögben gondolkodj, így kiderül, hogy az átlók által bezárt tompaszög 120 fok, a hegyes szög pedig 60 fok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!