Valaki segítene megértetni velem a matek képleteket?
hiányoztam pár matekóráról, és vettek 2 fajta képletet, amit nem teljesen értek :S leírná nekem valaki hogy hogy kellene ezeket megoldani (szóval ne csak a megoldást, mert más számokkal is szeretném tudni megoldani)
ez előtt úgy vettük, hogy alapfügvény ábrázolása, és akkor sorba a többi töltelék számmal csúsztatgattuk az alapfügvényt
akkor, az egyik példa a következő lenne:
gyökalatt x+2 és -1 ebből (ez még menne is szerintem, de mit kell csinálni ha mondjuk mínusz jel van az egész előtt?)
na akkor ez volt az egyik, a másikat viszont egyáltalán nem értem (mondjuk valami olyan mintha rémlene, hogy át kell írni valami más alakra, és abban az alakban már lehet hogy menne az ábrázolás)
x a négyzeten - 6x+1
és ha lehet itt is valaki el tudná mondani hogy mit kell csinálni ha az egész előtt egy mínusz jel áll?
Másodfokú függvényre nézzünk egy példát:
f (x) = (x-4)^2
haladunk kifele az x-től. Mivel a -4 még a zárójelen belül van, ezért belső transzformációról beszélünk, ami csupán annyit jelent, hogy az x tengelyen fogod "tologatni" az alap rajzot.
Az alaprajzunk ugye az, hogy a nullán áll a felfelé ívesedő V betű. Ugye, ezt tudod?
Ezt az egészet eltoljuk jobbra néggyel (a belső transzformációknál ellentétesek az értékek: ha -4, akkor a pluszba tolom, ha +4 akkor a minuszba tolom.)
Tulajdonképpen kész is ez a feladatunk, mert csak a -4 volt benne.
A tiéd: [link] (Nem tudom, hogy kell megoldani, de ha a googleba beírod a függvényeket, az ki fogja adni.)
Ugye beszéltem itt a belső transzformációról, olyankor a szám a zárójelen belül van, az x tengelyen mozog, és ellentétes irányban, mint az előjel.
Külső transzformációnál a y tengelyen mozog az adott függvény, és megegyező irányban, mint az előjel.
Nézzünk egy gyökfüggvényt:
Gyökalatt x+2, és ebből a -1
Ábrázolod az alap gyökfüggvényt: 0-nál 0, 1-nél 1, 4-nél 2, sat...sat...sat...
Ezt eltolod az x tengelyen 2vel balra, mivel belső transzformáció, és ellentétesen mozog.
Marad még a -1, ez külső transzformáció, egyel lejjebb tolod, és kész is, ábrázoltuk a függvényt.
Amilyen "mozgások" vannak a függvényeknél:
*van a belső transzformáció (x tengelyen, ellentétesen)
*külső transzformáció (y tengelyen, megegyezően)
*van, amikor az egész előtt egy nagy mínusz jel van, olyankor az egész tükröződik lefele, az x tengely vonala alá.
Remélem minden kérdésedre válaszoltam, és tudtam egy kicsit segíteni, ha van bármi, írj nyugodtan.
Először azt értsd meg, hogy " mintha rémlene, hogy át kell írni valami más alakra"
Ehhez ajánlok egy videót.
http://www.youtube.com/watch?v=lrYsyB8IadI&feature=plcp&cont..
A következő videót én csináltam:
http://www.youtube.com/watch?v=1NB8UIREgNw&context=C30e8269A..
Míg ezeket megnézed (megérted) a függvény transzformációhoz csinálok valami segítséget.
Ilyen matekos videókat tölts már még fel.. nagyon nagyon hasznosak.:)
ha lehet, trigonometriával kapcsolatban!:)
köszönöm szépen a válaszokat, már csak 2 dolog nem világos :D
volt az a gyök-ös fügvény: például ha x tengelyen az érték 4, akkor az y-on miért csak a +2 lehet az érték? simán lehetne a -2 is, mivel -2*-2= 4..
a másik meg az, amikor átírunk egy fügvényt, és kiemeléskor marad az egyik érték előtt egy szám (pl.: 2x^2-6x, itt ha kiemelem a 2-őt akkor 2(x^2-3x) lesz, és akkor a végén már lehet is ábrázolni, de pl.: 4x^2+10x-esetében ha kiemelem a 2-őt, akkor 2(2x^2+5)-és ott a x^2 előtt kicsit zavaró az a 2-es)
17:05 válaszolónak:
A szinusz függvény értelmezésének kiterjesztése, visszakeresés témához csináltam a mai videót:
http://www.youtube.com/watch?v=ckb5poFkU8w
A képen látható munkalap is elérhető itt:
[link] oldalon, html változat linknél.
a gyök definíció szerint nemnegatív számot jelöl, ezért nem jó a -2
a második esetben a 4et emeld ki, ne 2őt.
köszönöm szépen, azt hiszem már minden értek (jó, biztos nem mindent, de amit kell az tudom :D )
utolsó válaszolónak: én is erre a végeredményre jutottam hogy gyök alatt mínusz nem lehet, de a matek tanár azért adott egy olyan képletet ahol a "gyök alatt mínusz x" volt, ami szerintem hülyeség, de azt mondta hogy ilyenkor nem az y tengelyen kell tükrözni, hanem az x-en.. szerintem hülyeség ez így, de ha ő mondja... :'D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!