Matematika Szöges feladat Mi lehet a megoldás?
α és β egy közös szárral rendelkező két szög.Összegük 250°
,és tudjuk,hogy az α szög a β-val nem közös szögszárának meghosszabbítása a β szöget
a) 1:2
arányban osztja két részre. Mekkorák a szögek?
Nos a megoldás elméletileg
α:145° β=105°
Kérem,aki tud valamennyit segíteni a levezetésben,vagy akár csak egy kicsit rávezetni,az segítsen :)
Hálám üldözni fogja !
Köszönöm
Egyenletrendszer:
I. a + b/3 + (180-a-b/3) = 180
II. a + b = 250
α=145° β=105° megoldás helyes, mert visszakapom ebből a 105° 2/3-át. Meg kellett oldani az α+β-180°=2β/3 egyenletet.
Van még egy másik megoldás is: α+β-180°=β/3! Ebben az esetben β=210° és α=40°, attól függően, hogy honnan értelmezik az 1:2 arányt. Ellenőrzés végett kérem vegye elő a szögmérőt és vonalzóit, és szerkessze meg a feladathoz tartozó ábrát!
Üdv.: Sz. Gy.
Még ha üldözni fog, akkor is itt van:
Az utolsónak is köszönöm,hogy ilyen későn még egy ábrát is összedobott nekem. Köszönöm mindenkinek még egyszer,további szép estét!
Amúgy a hálám éjszaka nem üldöz,csak nappal.Ha ez egy kicsit megnyugtat:-)
Eltérítettek, azért nem tudtam korábban válaszolni, de ha már megcsináltam a rajzot, közzéteszem a megoldást.:-)
Két egyenletrendszert kell megoldani:
1.
α + ß = 250
180 - α = ß/3
2.
α + ß = 250
180 - α = 2ß/3
Az eredmények
1.
α = 145
ß = 105
2.
α = 40
ß = 210
DeeDee
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!