Egy ismeretlen, a természetben is létező fémion 0,125 mólja 9*10^23 db protont tartalmaz. A, Melyik és mekkora tömegű fémionról van szó? B, Hány darab elektront tartalmaz a feladatban szereplő mennyiségű fémion?
1 mol nyolcszorannyit tartalmaz, tehát 72·10²³ darabot. Ez 6·10²³ darab fématomban van (mert 1 mol), szóval 1 atomban 12 proton van.
Ebből ugye már tudod, melyik atom ez? Nézd meg a periódusos rendszerben.
Abban azt is fogod látni, hogy ennek a fémnek a külső elektronhéján 2 elektron van, tehát az ionjából ez a 2 elektron hiányzik. Marad neki 10 atomonként.Vagyis a protonok számának a 10/12-ed része lesz az elektronok száma. Ebből már azt is ki tudod számolni, ugye?
Adott:
n(M) (M mint fém [Metal])
N
NA (Avogadro-konstans)
n(p)=N/NA (itt n ismeretlen, mert a protonok anyagmennyiségét keressük)
n(M) mol fématom - n(p) mol proton
1 mol fématom - x mol proton
Mivel nem számoltam végig, a fémion töltése a meghatározó, de feltételezem hogy alkáli- vagy alkáliföldfém lesz, ezek töltése mindíg +1 vagy +2. Ilyenkor az elektronok anyagmennyiségét a protonok számából való töltésszám-korrekcióval tudod kiszámolni.
Köszi a válaszokat, tényleg sokat segítettetek!!!
Mostmár csak azt nem értem, hogy amikor eljutok odáig, hogy a magnéziumionok 10 elektront tartalmaznak, akkor a 0,125 mol magnéziumiont miért kell megszoroznom 10-zel?
Ja, értem...
1 mol Mg atomban van 10 mol elektron
0,125 mol Mg atomban van x mol elektron
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!