Halmazos feladat. Hogyan?
Igazából, nem értem ezt a " legkisebb értéke " dolgot. A feladatban ez van, de nem tudok rájönni, hogy mire céloz ezzel. Nem 18 jön ki nektek?
Ha |A∩B∩C| = 3, akkor 3 közös elem van a három halmazban. Persze lehet, hogy mondjuk B és C-ben 8 közös elem van (tehát a teljes B ⊂ C), de akkor A-ban csak 3 olyan elem lenne, ami B és C-ben is van, 4 elem különböző kell legyen. Vagyis ekkor |A∪B∪C|=9+4=13 lesz (vagyis C elemei 9-en, valamint A azon 4 eleme, ami nem eleme C-nek).
Ha belegondolsz a többi lehetőségbe, rájössz, hogy ez a legkisebb lehetséges unió elemszám, a többi esetben ennél több jön ki. Vagyis ez a 13 a válasz a kérdésre.
A legnagyobb egyébként akkor jön ki, ha a 3 közös elemen kívül mindegyik halmazban olyan elemek vannak csak, amik nincsenek egyik másikban sem, ekkor az unió elemszáma = 3+4+5+6 = 18.
13 és 18 között bármely szám lehet az unió elemszáma.
---
Más gondolatmenet:
Ha A ⊂ B ⊂ C lenne, akkor csak C elemei vannak (a többi ezek részhalmaza), tehát az unió elemszáma is 9 lenne. Viszont ekkor a metszet elemszáma 7 (ami az A halmaz elemszáma), tehát ez nem lehet a felállás. Ha A-ból egy elem egyedi, tehát más, mint a C-ben lévőek, akkor eggyel csökken a metszet elemszáma, ezzel párhuzamosan eggyel nő az unió elemszáma. Összesen 4-gyel kell csökkennie, hogy 3 legyen a metszet, vagyis ugyanúgy 4-gyel nő az unió elemszáma, 9+4=13-ra.
köszönöm a választ. csak 1 probléma van: választási lehetőségek vannak a feladathoz: 10/11/18/21/24
Akkor a 18 a jó?
Megkérdeztem ma néhány osztálytársamtól, ők 11-et mondtak. Nem tudom, hogy jött ki nekik,de majd megkérdezem.
Illetve lenne ezen kívül még egy feladat,amit nem értek. Nem hosszú, ez is feleletválasztós:
Szerintem 6,de nem vagyok biztos benne. Nagyon örülnék, hogyha segítenél:)
Tényleg lehet 11! Nem tudom, hogyan lehet szépen kiszámolni, de kísérletezéssel kijön. Ez a végeredmény:
Rajzolj fel 3 egymást metsző karikát (Venn diagram). A bal felső legyen az A, jobb felső a B, középső alsó pedig a C. Nem akarok rajzolni, remélem, így is érted majd:
- A hármas metszetbe (középre) 3-at kell rakni természetesen, hisz ez mindhárom metszete.
- A és B metszetébe (a hármasmetszet felett) 2 jön
- A és C metszetébe 2
- B és C metszetébe 3
- C törzsébe (metszet nélkül) 1
Ezek összege 11.
Kísérletezve úgy jött ki, hogy addig próbálgattam a karikák metszeteibe számokat írni, amíg minimális nem lett. De nem tudok rá szisztematikus módszert.
Mindjárt megnézem a második feladatodat is.
n = (x+3)/(x-3) egész kell legyen.
Kikötés: x ≠ 3
n·(x-3) = x+3
nx-3n = x+3
nx-x = 3n+3
(n-1)x = 3(n+1)
Mindkét oldalon ugyanazoknak a prímtényezőknek kell lenni. Mivel jobb oldalt van 3, a bal oldalon is kell legyen. Ez vagy úgy lehet, hogy a) n-1 osztható 3-mal, vagy b) x osztható 3-mal.
a) n-1 osztható 3-mal, tehát n=3k+1
(n-1)x = 3(n+1)
3k·x = 3(3k+1+1)
k·x = 3k+2
k·(x-3) = 2
Bal oldalon olyasmi lehet csak, hogy 1·2. Valójában ez a négy eset lehet:
k=1 és x-3=2 --> x=5
k=-1 és x-3=-2 --> x=1
k=2 és x-3=1 --> x=4
k=-2 és x-3=-1 --> x=2
b) x osztható 3-mal, tehát x=3k
(Mivel x nem lehet 3 a kikötés miatt, ezért k≠1)
(n-1)x = 3(n+1)
(n-1)·3k = 3(n+1)
nk-k = n+1
nk-n = k+1
n(k-1) = k+1
Mivel k≠1, oszthatunk (k-1)-gyel:
n = (k+1)/(k-1)
Érdemes m=k-1 behelyettesítést csinálni:
Ekkor x = 3·(m+1)
És persze m≠0 lesz a k≠1 kikötésből.
n = (m+2)/m
n = 1 + 2/m
Ez csak úgy lesz egész, ha m a következő értékek valamelyike: 1,2,-1,-2
m=1 -> k=2 --> x=6
m=2 -> k=3 --> x=9
m=-1 -> k=0 --> x=0
m=-2 -> k=-1 --> x=-3
Vagyis x a következő 8 érték lehet:
-3, 0, 1, 2, 4, 5, 6, 9
Hát, gimiben matek tagozat volt, aztán BME villanykar, és valahogy megmaradt, hogy matekosan gondolkodik az agyam :)
De sajnos nem vagyok tévedhetetlen, mint az első feladat is mutatja :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!