Fizika házi elmagyaráznátok?
Éppen az ellenállásokkal vacakolunk, és feladott a tanár egy számítást, tudom hogy a sorosnál össze kell adni a párhuzamosnál meg a reciprokot kell összeadni, de itt melyik melyik?
Kérdés: mennyi az eredő ellenállás. Kép:
bocsi kicsit gagyi
Ha jól megnézed a baloldalon először van 2 ellenállás.
Szabály :ha 2 (vagy több ellenállás mindkét pólusa találkozik akkor a kapcsolás párhuzamos ,ha az egyik a másik végével találkozik és a maradék kettő vége szabadon marad ,akkor soros.
Nahát akkor a bal oldali kettő az párhuzamos ,kiszámolod az eredőjét az ugy-e 2 Ohm lesz ,most már ,mint új taggal számolsz tovább ,tehát a mellette lévővel soros tagot számolsz ,és így menj tovább.
Csináld!
Ha végig csinálod az előbb leírt egyszerüsítéseket akkor a végére kapsz egy 8 és egy 12 Ohmos ellenállást,ami párhuzamosan van.Ha kiszámold:1/Re= 1/8+1+12 akkor kapod ,hogy Re =4,8 Ohm
De 2 ellenállás párhuzamos kapcsolásánál inkább ezt a képletet használd!
Re=(R1*R2)/(R1+R2) Fejben gyorsan lehet számolni.
Nézegesd a rajzot!
kiszámítani a 2db 4 Ohmot párhuzamosa
csinálj új rajzot ,az új elemmmel
sorosan hozzáadni a3 ohmost
megint új rajz az új eredővel és az 5 ohmossal egy párhuzamos kört alkot
Új rajz!
hozzá az 5,5 Ohmost sorosan
új rajz!
van 2 ellenállás az eredeti 12 és az eddig számolt 8 Ohm
Csináld végig!
A #3 magyarázatban a képlet mellé lett ütve.
helyesen:1/Re=1/R1+1/R2
Köszönöm szépen, így már értem :D
Életmentő vagy :)
Rendben van .Azért ha már a NASA-nál leszel rendszer felelős ,jusson eszedbe a kezdő lépésed az elektromosság felé!
Egy állást ,legalább egy segédmunkásit kijárhatnál nekem is.!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!