Villamos energia előállítására miért nem fúrunk le a földbe egy vezetékpárt, amin vizet átküldve a feljövő meleg vizet használnánk? Természetesen nagy nyomáson és nagy mennyiségű vizet. Nem geotermikus házi hőközpontokra gondolok, hanem nagyban.
Azért közel sem egyszerű ám pár km távolságot csak úgy lefúrni, függőlegesen lefelé... Sétáld le azt a távot, aztán nézzél vissza... Na, annyit kéne menni lefelé, és az is még bőven kevés lenne ahhoz, hogy elektromos energiát lehessen termelni. Ahhoz gőzképzéshez bőven elég hő kéne - 1-2 km mélyen nincs akkora hőség. 5-6km mélységnél már esélyes, de ez is helyileg változó.
Illetve: a vizet keringetni is kell. Több km magas vízoszlopot mozgatni pedig rengeteg energia.
Izland meg más téma... Ott ásol egy nagyobb gödröt, és ott a láva már :) Teljesen mások a lehetőségek, elvégre az egész sziget egy hatalmas vulkán (vagyis, több kisebb).
Még középiskolában tanultam a geotermikus grádiens fogalmáról, aminek az értéke Magyarországon minimum 5 fok / 100 m. Vagyis 2 kilométer mélyen már 100 fok van.
Szerintem nem az a gond, hogy a fúrás drága vagy bonyolult, hanem hogy ha egységnyi idő alatt nagy mennyiségű vizet akarunk felforralni, akkor az elvonja a hőt a földből, vagyis annyira lehűti a környezetét, hogy csak rövid ideig tudna gőzt termelni, aztán várni kéne. Vagy csak kis mennyiségű vizet lehetne folyamatosan forralni vele.
Ez kiküszöbölhető lenne úgy, hogy a mélyben valami nagy felületű hőcserélőt alkalmazunk, de ehhez már tényleg nem kellene elég két csövet ledugni, le is kellene menni és ott kiépíteni.
"Van már ilyen Izlandon"
Nincs róla pontos infóm, de amiről én hallottam, ott nem fúrtak külön lyukat, hanem egy régóta meglévő hőforrásba nyomnak vizet, mert a korábbi természetes víz már kiapadt a kitermelés miatt, és a régi hőcserélő telepet akarják újra beüzemelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!