Hogyan kellek az alábbiakat deriválni? (Könnyű)
A bonyolultabbak mennek, viszont az alapokkal problémám van :) Az alábbi függvényekről lenne szó:
- gyökalatt(x^2-4)
- (x^5+4x-5)(2x^2-6x+6)
- 1/sinx
- ln(x^2+1)
Köszönöm a segítséget! :)
1/2 * (x^2-4)^-1/2
(x^5+4x-5)(4x-6)+(5x-4)(2x^2-6x+6)
-1/(cosx)^2
1/(x^2+1)
Szerintem...:/
Nem igazán jó az első válasz. Összetett függvény deriváltja az a külső függvény deriváltja a belső függvény helyén, szorozva a belső deriváltjával, de az első válaszban csak a külső van.
Vegyük pl. az elsőt: A külső függvény a négyzetgyök: √u. Annak a deriváltja 1/(2√u) lesz. Mivel u=x²-4, eddig itt tartunk:
1/(2√(x²-4))
és ezt kell még megszorozni u=x²-4 deriváltjával, ami 2x. Tehát a teljes megoldás:
2x/(2√(x²-4))
Próbáld meg a többit is így megcsinálni, ha elakadsz, szólj, meddig jutottál.
Első kettő kb megvan. a harmadiknál cosx^2nél cosx-et belső függvénynek értelmeztem, a négyzetet külsőnek így a derivált
((cosx^2)+2*cosx*sinx)/cosx^4 lett, ez helyes?
(Ekkor cosx^2 deriváltja -2*cosx*sinx)
4.hez lövésem sincsen:S
A második az első válaszban is jó volt, hiszen az nem belső függvény. (Ezt lehet, hogy mondanom kellett volna...) Ugyanaz jött ki neked most is?
A harmadiknál valami nagyon elnézhettél. 1/sin x-et kell deriválni, nem a koszinuszokat.
Szóval annál a belső függvény u=sin x, a külső pedig 1/u. A külső deriváltja:
(1/u)' = (u^(-1))' = -1·u^(-2) = -1/u²
vagyis -1/sin²x
Ezt kell szorozni u deriváltjával, ami cos x
Vagyis a teljes derivált:
-cos x / sin²x
A negyedik: belső fv: u=x²+1, a külső pedig ln u.
(ln u)' = 1/u
u' = 2x
tehát a végeredmény, ami ennek a kettőnek a szorzata:
2x/(x²+1)
Igazad van, amit én írtam, az az 1/cosx^2 deriváltja, mert az első válaszoló válaszát a saját kérdésemnek néztem, és oda ugye neki ez jött ki eredménynek :D. Remélem hogy annak azért jó. Az "igazi harmadik" tehát most világos, viszont a negyedik még mindig zavaros.
Ott ln(xnégyzet+1) nem egy függvénynek számít? Mivel a kettő összetartozik, mint pl sinx-nél az x-et és a szinuszt sem bonthatjuk ketté, egy fv-nek vesszük. És akkor elméletileg úgy kellene deriválni, mnit a sima lnx-et, csak x helyére kell az xnégyzet+1et írni.
Nem tudom, mennyire volt ez így érthető, de remélem az volt.
Nem igazán értem, amit írtál, de ha ilyet kérdezel, akkor valami még nem tiszta neked.
Amit másodjára írtál: "És akkor elméletileg úgy kellene deriválni, mnit a sima lnx-et, csak x helyére kell az xnégyzet+1et írni."
Ha jobban megnézed, azt csináltam. Amit u-nak jelöltem, az az x²+1, amit pedig én ln(u)-nak, azt hívtad te ln(x)-nek.
Viszont nem úgy kell deriválni, mint a sima ln x-et, csak x helyébe kerül a belső függvény, hanem utána még a belső függvény deriváltjával is meg kell szorozni. Nem tudom, hogy ezt így értetted-e.
Nem pontosan.
g(f(x)) deriváltja először g deriváltja f(x) helyen (nem pedig x helyen), szorozva f(x) deriválttal
Pl. g a négyzetreemelés, f pedig a szinusz. (Ez a függvény egyébként a sin²x.)
g deriváltja az x helyen 2x (de ez nem kell nekünk)
g deriváltja az f(x) helyen 2·f(x), vagyis most 2·sin x
f deriváltja pedig cos x
Összeszorozva 2·sin x·cos x
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!