Hányféleképpen?
60-nak 12 osztója van.
60= 22 * 3 * 5 = 22 * 31 * 51
A kitevők: 2; 1; 1
Növeljük mindegyiket 1-gyel, majd a kapott összegeknek vegyük a szorzatát!
(2 + 1) * (1 + 1) * (1 + 1) = 3 * 2 * 2 = 12
tehát 12 féleképpen ültetjük a virágot????
Ha 12 osztó van és nincs ismétlés az ültetésben, akkor igen.
Az ismétlés alatt arra gondolok, hogy ha egyszer már az x tengelyre ültetett 10 sort és az y-ra 6-ot, akkor ezt már fordítva nem ismétli meg...
Ha igen, akkor x2.
Szerintem.
Igen.
Persze ebben benne van az is, hogy 1 sorba ültet 60-at, meg az is hogy 60 sorba ültet soronként 1-et, amit nagymama valószínű nem tenne meg, de egy matekpéldában ezeket a lehetőségeket is be kell számolni.
Bocs, nem voltam egyértelmű. A 16:49-es kérdezőre reagáltam, nem a 20:29-es válaszra.
Szóval a 12 osztóban már megvan oda vissza is a kétféle lehetőség, tehát nem kell 2-vel szorozni!
Fordítva, ha nem számítana, hogy melyik irányból nézzük a kertet, akkor osztani kellene 2-vel! De szerintem nem kell osztani, 12 lehetőség van.
Jogos!
Nem számolgattam, és nem is nagyon gondoltam bele, csak a megoldásra akartam rávezetni a kérdezőt!
Valóban inkább osztani kell, ha nem akarjuk ugyanazt az alakzatot ismételni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!