Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Rá tudnátok vezetni erre a...

Rá tudnátok vezetni erre a két (elektrosztatikus) fizika feladatra?

Figyelt kérdés

1)

Két, azonos nagyságú és kapacitású fémgömb egy-egy azonos hosszúságú, közös pontban felfüggesztett szigetelőfonálra függesztünk. A gömböknek egyenként 10^-6 C nagyságú pozitív töltést adunk, majd magára hagyjuk a rendszert. Mekkora szöget zár be akkor a két fonál egymással, ha a gömbök 10g tömegűek és a középpontjaik távolsága 0,2m-re van egymástól?

[link]

Q(1) = Q(2) = 10^-6C

m(1)=m(2)=10g=0,01kg

d=0,2m

x=?

Az ábrán berajzoltam az erő vonalakat. Azt állapítottam meg, hogy az Fk mint kötélerő egyenlő nagyságú az F+Fg-vel. És így láttam, hogy ki lehet hozni egy derékszögű háromszöget, amelyből a szög megkapható:

tg x = F/Fg

tg x = [(k*Q^2)/d^2] / (m*g)

x = [(k*Q^2)/d^2] / (tg m*g)

x=128,915°

Ezt így kell megcsinálni?

2)

Egy homogén elektromos mező térerősség vektora függőlegesen felfelé mutat, nagysága 1000N/C.

Mekkora kezdősebességgel indítsuk függőlegesen felfelé azt a golyót amelynek tömege 10g, töltése 2*10^-5C, ha azt akarjuk, hogy 10cm magasságig emelkedjen, majd visszaessen?

[link]

E=1000N/C

m=10g=0,01kg

Q=2*10^-5C

l=10cm=0,1m

v0=?

Elsőképpen én kiszámoltam az F-et:

F=E*Q

F=0,02N

A gravitációs erő:

Fg=m*g

Fg=10N

Innen én kivontam az 1. erőt, mivel az felfele irányul: Fg-F=9,98N

Majd alkalmaztam a következő képletet:

L=(v0)^2/2g

Innen v0-ra én 1,412m/s-ot kaptam. Ez valahogy már ránézésre nem stimmel nekem. Ennél még annyit akarok megkérdezni, hogy ha feldobjuk akkor nem megy feljebb mint 10cm?

Remélem tudtok segíteni. A segítőkész válaszokat előre is köszönöm! :)

2011. dec. 26. 15:45
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Üsd be még egyszer, lehet hogy elírtál valamit a gépbe. 2,25 nek kell a tangensét visszakeresni.
2011. dec. 27. 18:18
 12/15 A kérdező kommentje:

2,25-öt tangenssel visszakerestem az valóban 66,03. Csak az a baj, hogy még mi csak említésként vettük a szögfüggvényeket ezért lehet még ezeket nem tudom annyira jól. Nem így néz ki a sinuszos egyenlet:

sin x = 0,225/0,4

x = 0,225/sin 0,4

x=53,71°

Ezek szerint ez így nem jó. Le írnád hogy néz ki? :)

2011. dec. 27. 19:18
 13/15 anonim ***** válasza:

"sin x = 0,225/0,4

x = 0,225/sin 0,4

x=53,71°

Ezek szerint ez így nem jó. Le írnád hogy néz ki"

Kihagytál egy 2-est. Helyesen:

sin x = 0,225/0,24

Nem értem, hogy a sinust hogy vitted a másik oldalra, ilyen nincs!

A sinx egy konkrét érték, jegyezzük meg örökké, hogy nem szorzat.

a sinx a következőt jelenti: Van egy x számunk, és ennek a sinusa a sinx.

Tehát ha pl. x=30°, ez egy szám, ennek sinusa sin30°, ez pedig 0.5.

Ha egy számból (pl. 30°) vissza akarod keresni a sinust, akkor a következőképp jársz el:

Kétféle számológép tipus van, tehát a kiszámítás is kétféle:

1. tipus: Beütöd a gépbe a 0.5-öt, majd = jelet ütsz. Ezután van egy olyan gomb, hogy sin, fölötte -1. Ezt a gombot megnyomod, eredményül kiadódik a 30.

2. tipus: Beütöd a gépbe sin-1 jelet, majd 0,5 -öt. Ezután = jelet ütsz, kiadja a végeredményt.

Az első tipus az egyszerűbb, hagyományos számológépeken, míg a 2. tipus a "tudományos számológépeken" alkalmazható módszer.

Namármost térjünk vissza eredeti egyenletünkhöz:

sin x = 0,225/0,24

Jelen esetben az egyenlet jobb oldala felel meg az előbb említett példában lévő 0.5-nek.

Azt hiszem, már menni fog.

Ha pedig x-et mindenképp ki akarod fejezni, azt a következőképp lehet megtenni:

x=arcsin(0,225/0,24)

Ahol az arcsin függvény a sin függvény inverze a főértékek között. (-pi/2 től pi/2)

Az arcsin függvény értéke megadja, hogy vajon melyik az a szög, amelynek sinusa 0.225/0.24.

Hasonlóképp van arccos; arctg; ;arcctg; arcsec; arccosec; függvény.

Habár a transzcendens függvényeknek ezen fajtáit úgy sem fogjátok tanulni, az x kifejezését el is felejtheted.

Tehát ezt úgy oldjátok meg, hogy például leírjátok:

cosx=(gyök2)/2

Teszel utána egy nyilat, és megadod x értékét:

x1=45°+2k*pi

x2=-45°+2k*pi

2011. dec. 27. 20:17
 14/15 A kérdező kommentje:
Rendben megértettem amit írtál, bár az utolsó rész, ahol az az egyik pozitív a másik negatív az még kérdéses hogy mi is. :) Köszi!
2011. dec. 27. 20:25
 15/15 anonim ***** válasza:

Hát mert a cosinus az x tengelyen jelölt koordinátát jelenti. Namármost ha az x tengelyen bejelölöd a gök2/2 pontot, majd pedig a ponton át egy egyenest rajzolsz párhuzamosan az y koordinátatengellyel, akkor ez az egyenes az origó központú egységsugarú kört 2 helyen metszi el.

Először x tengely fölött. Az ehhez húzott origóközpontú vektor 45°-ot jelöl ki.

A másik metszéspont x tengely alatt van 45°-ba. Ez tükörképe az előbbinek.

Innentől kezdve a trigonometrikus egyenletnek 2 megoldása lett. Csak ez utóbbi megoldás úgy kapható, ha az x tengelyt órajárással megegyező irányban 45°-al elforgatjuk. Az órajárással megegyező irány pedig negatív, ezért -45°.

De persze a -45° = 315°-al.

Tehát a második megoldás, ha úgy tetszik:

x2=315°+2k*pi (Ahol persze k€Z)

2011. dec. 27. 20:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!