Normálisvagy? kérdése:

Matek-térgeometriás hf?!

Figyelt kérdés

Tehát:

1.

egyenes körkúp átlója mekkora, ha r: 2,5cm M: 4,6cm Én arra gondoltam, hogy Pitagorasszal lehetne megoldani!

2.

mekkora a forráskúp nyílásszöge, ha alkotója: 16,4cm alapkör sugara: 7,8cm!

3.

16,5 cm magas kúp nyílásszöge 47,6° Mekkora a kiterített palást középponti szöge és területe?

4.

Egyenes körkúp palástja kiterítve 12cm sugarú, 240° középponti szögű körcikk. mekkora a térfogata!

Szenvedtem velük egy csomót, de nem tudom, hogy hogyan is kellene kiszámolna, ha kérhetném levezetnétek/elmagyaráznátok! Kösziii

2011. dec. 13. 15:38
 1/2 anonim ***** válasza:

1. Az egyenes körkúpnak nincs átlója. Biztosan ez a kérdés?

2. Gondolom, forGáskúp. Veszed a metszetét az egyik szimmetriasíkjával. Ez egy egyenlő oldalú háromszög, aminek a szárai (az alkotók) 16,4cm-esek, az alapja pedig (az alapkör átmérője) 15,6 cm. Innen koszinusztétellel megoldod. A képletet nézd meg a függvénytáblában, és rendezd át:

cos(alfa)= (b^2 + c^2 - a2)/(2 * b * c)

3. Szintén ugyanazt a metszetet készítsd el, mint a 2-es feladatban. Csak most a koszinusz tételt direkt módon kell alkalmazni. Ebből megkapod az alapkör átmérőjét, majd abból kiszámolod a kerületét. Ez lesz a palászt ívhossza, az alkotó pedig a sugara.

4. Ez lényegében a 3-as feladat visszafelé. A 12 cm lesz a kúp alkotójának hossza. Az ívhossz, pedig az alapkör kerülete. Ebből ki tudod számolni az alapkör sugarát és területét, majd Pithagoras-tétellel a magasságát is. Innen már megy a térfogat.

Remélem, tudtam segíteni.

2011. dec. 15. 11:23
 2/2 A kérdező kommentje:
Igen, sokat segítettél köszönöm! :)
2011. dec. 20. 13:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!