Valaki elmagyarázná nekem részletesen hogyan kell megoldani az alábbi feladatot? Közgazdaságtan.
C(Y)=1-S(Y) /Mivel a jövedelmed egy részét elfogyasztod, a másik részét megtakarítod.
Y=C(Y)+I /Mivel két szereplős a gazdaságod nem beszélhetünk sem kormányzati vásárlásokról, sem nettó exportról.
A fogyasztás értékének kiszámításakor meg egyszerűen behelyettesíted az egyensúlyi jövedelem értékét a fogyasztási függvényedbe.
Szia! Sajnos ez nekem nem elég a feladat megértéséhez, levelező szakos vagyok a közgáz csak "töltelék tárgy" kb. a makroból volt 2 óránk és ez kevés. Esetleg ha nem probléma akkor le tudnád vezetni részletesen a feladatot?
Azért köszönöm :)
A makró alapegyenletet kell használnod, ami így néz ki:
Y=C+I+G+NX, ahol
Y: a bruttó kibocsátás, vagy GDP
C: a fogyasztás
I: a beruházások (avagy a vállalati szektor)
G: a kormányzati vásárlások
NX: a nettó export
Jelen feladatban a képlet leegyszerűsödik, mivel csak két szereplőről van szó, lakosságról és vállalati szektorról. Azaz az egyenlet Y=C+I lesz, amiből I-t ismered. Ebből tudod majd meghatározni az egyensúlyi jövedelmet, ha meghatároztad a fogyasztási függvényt.
A makróban a fogyasztási függvényt meg tudod határozni például a megtakarítási függvényből, mivel a makroökonómia egyik alapfeltevéseként a lakosság jövedelmének egy részét elfogyasztja, a maradékot pedig megtakarítja. Mindez egyenletes formában a következőképpen néz ki: C(Y)=1-S(Y)
Innentől viszont az egész feladat nem más mint egy felső tagozatos matek feladat, hiszen nem kell mást tenned, mint meghatároznod a fogyasztási függvényt a fent leírt összefüggés alapján, utána a makró alapegyenlet leegyszerűsített változatából meghatározni az egyensúlyi jövedelmet (Y), végül pedig ennek az értékét beírva a fogyasztási függvénybe meghatározni a fogyasztás értékét.
Ennél részletesebben sajnos nem tudom leírni, de remélem tudtam segíteni.
Szia!
Nagyon szépen köszönöm így már sokkal érthetőbb és meg tudtam oldani a feladatot.
Szép napot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!