Határérték számítás. Hogyan kell megoldani az ehhez hasonló feladatokat?
lim x--->1+ (4-x^2+3*x-1)/(x^2-2*x+1)=?
Szóval a kérdés az, hogy mit jelent az, hogy 1+? (vagy 1- és hasonlók)
1+ esetén jobboldali, 1- esetén baloldali határértékről beszélünk. Ez azért érdekes, mert a függvény ugye nincs értelmezve az 1 helyen, ezért aztán belemenni nem tudunk, hanem csak jobbról, vagy csak balról közelíteni.
Jelen esetben a függvény mindkét ága fölfelé megy, tehát mindkét határértéke +végtelen.
De pl. 1/x esetén ugye ha jobbról közelítem, akkor +végtelen, ha balról közelítem, akkor -végtelen a határérték x=0 helyen.
Látom, nagyon nem vágod a témát. Itt van egy jegyzet, találsz benne mintafeladatokat megoldva. Tanulmányozd át, aztán akkor rájössz a nyitjára.
Hát nem tudom, hogy hogyan, miből tanultátok a határértéket, de az alapfogalmakkal és alapismeretekkel tisztában kéne lenni. Itt egy rövid áttekintést találsz:
Ha érted magát a határértéket, akkor lehet továbbhaladni. Az alapok a legfontosabbak.
Javasolt könyv még egyébként: Bólyai könyvsorozat differenciálszámítás tagja.
A határérték is nagyon jól benne van alapszinten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!