Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogy kell helyesen szótagolni...

Hogy kell helyesen szótagolni a méhek szót?

Figyelt kérdés

1. méh-ek

2. mé-hek

Eddig azt hittem tudom, de most bizonytalan vagyok. Szerintem a mé-hek a helyes, a férjem és a lányom szerint pedig a méh-ek.

Előre is köszönöm a segítséget!

2011. nov. 23. 17:03
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem is mé-hek
2011. nov. 23. 17:06
 2/7 anonim ***** válasza:
49%
Szerintem meg méh-ek. Mivel a MÉH az alapszó.
2011. nov. 23. 17:13
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem mé-hek, mert a szótagolás szabálya szerint választjuk el, az meg azt mondja, hogy ha két magánhangzó közt egy mássalhangzó van, az a második szótagba kerül. A szóhatárokra csak az összetett szavak elválasztásánál szoktunk figyelni, de ez nem összetett szó.
2011. nov. 23. 17:29
 4/7 BKRS ***** válasza:
100%

mé-hek

[link]

c) A két magánhangzó között levő egyetlen mássalhangzót – akár egy-, akár többjegyű a betűje – a következő sorba visszük át: be-tű, ko-sár; ba-tyu, ka-sza, ró-zsa; Gyu-la, Me-csek; stb. – A toldalékos alakok elválasztásakor is így kell eljárni: apá-mé, ki-sebb, maga-san, pa-don, né-gyet; Kecskemé-ten, Mikló-sék, leni-nizmus, tiha-nyi; stb.

2011. nov. 23. 17:38
 5/7 BKRS ***** válasza:
100%

Valoszinuleg az alabbi szabaly reszleges ismerete zavvarhatott be azoknal akik rosszul valasztottak el:

235. A kettőnél több szótagból álló összetett közszavakat és tulajdonneveket leginkább az összetétel tagjainak határán szokás elválasztani: csal-étek, dél-után, egy-előre, egyszer-egy, elektron-optika, ion-stabilitás, kar-öltve, kis-asszony, külön-élés, leg-alább, leg-erősebb, szak-avatott, tölgy-erdő, ugyan-is, vírus-interferencia, viszont-eladó, zápor-eső; Bornem-issza, Dessew-ffy, Kis-oroszi, Magyar-alád, Nyír-egyháza vagy Nyíregy-háza; Zala-egerszeg vagy Zalaeger-szeg; stb.

Ez a szabály azonban nem azt jelenti, hogy összetett szót csak szóhatáron szabad megszakítani. Helyes elválasztások ezek is: elekt-ronoptika vagy elektronop-tika; Za-laegerszeg; stb.

236. Ha az összetett szó egészéhez járul képző, az így keletkezett származékot az alapszó tagjai szerint választjuk el: rend-őri, vas-utas, víg-operai; fel-adat, meg-állás; nagy-atádi; stb.

Nem szabálytalanok természetesen az ilyen megoldások sem: rendő-ri, vasu-tas, vígope-rai; fela-dat, megál-lás; nagyatá-di; stb.

Itt azonban nem osszetet szorol van szo, tehat ez a ket szabaly nem ad lehetoseget esetleges tobbfele helyes elvalasztasra. Egyreszt a mé-hek elvalasztas helyes, masreszt a masik elvalasztas helytelen.

2011. nov. 23. 17:44
 6/7 A kérdező kommentje:
Mindenkinek nagyon-nagyon köszönöm a segítséget! Legalább ezt is megtudtam, régen volt már az általános iskola 2.osztálya :-)
2011. nov. 23. 17:52
 7/7 anonim ***** válasza:
mé-hek
2012. aug. 13. 16:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!