Hogyan kell megoldani ezt az egyenletet?
Na már vagy egy órája próbálkozom, lehet én vagyok hülye, és ez tök egyszerű.. szóval itt az egyenlet:
1+x^2-(x^4/2)=0
Örök hálám ha ezt valaki levezeti nekem :D
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Szia!
Először is, be kell szorozni mindkét oldalt 2-vel, így:
2+2*x^2-x^4=0
-1gyel megszorozva mindkét oldalt, illetve "sorrendbe rakva":
x^4-2*x^2-2=0
Ekkor egy olyan trükköt alkalmazhatunk, hogy pl a=x^2, behelyettesítünk:
a^2-2*a-2=0
Ez így egy másodfokú egyenlet, amit ha megoldasz, kapsz 2 gyököt, amiket egyenlővé teszel x^2-tel, így megkapod a megoldás(oka)t x-re :)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Helyettesítsünk be x^2 helyére mondjuk a-t! Ekkor
1+a-a^2/2 = 0
a^2-2a-2 = 0
a1 = 1+ gyök3
a2 = 1- gyök3
Innentől pedig x^2 = 0, tehát
x1,2 = gyök(a1) => x1 = gyök (1+ gyök3); x2 = - gyök (1+ gyök3)
x3,4 = gyök(a2) => x3 = gyök (1- gyök3); x4 = - gyök (1- gyök3)
Jajj, tényleg.. behelyettesítés.. de buta vagyok.. :DDDD
köszönöm a felvilágosítást ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!