Mi a feladat megoldása?

Figyelt kérdés
A feladat: Csaba így gondolkodik: Amikor bölcsődébe kezdtem járni, apa tizenháromszor annyi idős volt, mint én. Amikor óvodás lettem, apa már csak kilencszer annyi idős volt, mint én. Amikor iskolába kezdtem járni, apa már csak ötször annyi,7 éve-amikor gimis lettem- már csak háromszor annyi idős volt, mint én. Amikor 5 év múlva diplomát kapok, apa pontosan kétszer annyi idős lesz, mint én. Hány éves most Csaba?
2011. nov. 22. 17:45
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Akkor most ezt próbáljuk meg csak úgy találgatással megközelíteni:

Hány éves korban aktuális a diploma? Olyan 23-25, vagyis apa ekkor olyan 46-50 éves lesz. A bölcsődébe gondolom, 1-3 éves korig lehet bejelentkezni, vagyis ekkor az apa (13), 26, 39 éves lehetett. Ehhez ha hozzáadunk 20-24 évet, akkor kijön az apa mostani életkora. Ez a 26 év esetében jön, ki, vagyis a bölcsődébe Csaba 2 éves korában kezdett járni és ekkor volt az apa 26 éves. Csaba óvodába lépésének idején az apa csak 27 éves lehetett, mert ez a legközelebbi kilenccel osztható szám. Ez 1 évvel később következett be, Csaba ekkor 3 éves volt. A legközelebbi öttel osztható szám 30. Csaba ekkor 6 éves volt (26-2+6=30). A gimnáziumban akkor kezdett járni, amikor az apa valamilyen hárommal osztható éves volt (33, 36). Ez a 36 éves kornak felel meg, ekkor Csaba 12 éves volt (36-24=12). Ez 7 éve volt, vagyis Csaba most 19 éves (12+7=19). 5 év múlva Csaba 24 éves lesz, ekkor az apa 48 (24+24=48) éves lesz, vagyis kétszer annyi mint Csaba.

2011. nov. 22. 18:27
 2/2 BKRS ***** válasza:

Valoszinuleg 18-19 eves ha 5 ev mulva vegez egyetemet,

ki lehet probalni a ket szamot melyikre jon ki az eredmeny, vagy ki is lehet szamolni a ket utolso allitasbol:

Csaba most x eves, az apja meg y.

3(x-7) = y-7

2(x+5) = y+5

3x -21 = y - 7

2x + 10 = y + 5

3x = y + 14

2x = y - 5

Az 1.-bol a masodikat kivonva:

x = 19

Csaba most 19 eves.

2011. nov. 22. 18:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!