Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Az x^2 + px + q = 0 egyenlet...

Az x^2 + px + q = 0 egyenlet gyökei éppen p és q. Mennyivel egyenlő a pq szorzat?

Figyelt kérdés
egyszerűen elkezdeni sem tudom:S
2011. nov. 19. 12:24
 1/6 A kérdező kommentje:

A) 0

B) 1

C) -1

D) -2

E) nem lehet eldönteni

2011. nov. 19. 12:35
 2/6 anonim ***** válasza:

-2 vagy 0 is lehet, mert, ha alkalmazod a Viéte-formulákat, akkor

x1 + x2 = -p/1 és x1 * x2 = q/1

valamint tudjuk, hogy x1 = p és x2 = q, ezeket behelyettesítve a második egyenletből azt kapjuk, hogy pq=q

innen vagy p = 1 vagy q = 0

ha p = 1 és p + q = -p, akkor 1 + q = -1, azaz q = -2, így pq = -1

ha q = 0 és p + q = -p, akkor p + 0 = -p, azaz p = 0, így pq = 0

2011. nov. 19. 13:08
 3/6 bongolo ***** válasza:
A gyökök és együtthatók közötti összefüggések (Viete formulák) szerint x₁·x₂ = q, tehát most pq=q, vagyis p=1. A másik összefüggés szerint x₁+x₂ = -p, tehát most 1+q=-1, tehát q=2. Szorzatuk tehát 2.
2011. nov. 19. 13:09
 4/6 bongolo ***** válasza:
Teljesen igaza van az elsőnek. Én egyrészt véletlenül 2-t írtam -2 helyett, de ami még rosszabb, elfeledkeztem arról, hogy 0 is lehet.
2011. nov. 19. 13:12
 5/6 anonim ***** válasza:

Első vagyok, én is elírtam :)

"ha p = 1 és p + q = -p, akkor 1 + q = -1, azaz q = -2, így pq = -1 " természetesen ebben az esetben pg = -2, ahogy az első mondatomban már jeleztem :)

És a végső válasz a kérdésre szerintem az lesz, hogy nem lehet eldönteni...

2011. nov. 19. 13:54
 6/6 A kérdező kommentje:
köszönöm:)
2011. nov. 19. 13:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!