Miért világít a fénycső ha elektromos térbe helyezzük?
Nem biztos, hogy jól írtam az elektromos teret. Régebben láttam kísérletet, hogy nagyobb feszültség közelében világít önmagában egy fénycső, de most itthon egy statikusan feltöltött strandlabdától is világított (igaz halványan). Mi ennek az oka?
Köszi
Köszi, bár azzal tisztában voltam, hogy a gerjesztett atom mikor visszatér normál állapotba, akkor fotont bocsát ki. Inkább az érdekelne, hogy miért gerjesztődik elektromos tér hatására. Tehát van egy feltöltött strandlabda például, akkor annak az elektronjai átmennek a fénycső üvegén és kapcsolatba lépnek a bent lévő atomokkal? Maga ez az a folyamat érdekelne igazából.
De köszi az eddigieket is, legalább tisztába került ez a modern fénycső dolog is.
Ne nézz hülyének, felfogtam, amit írtál.
Tehát csak annyi a kérdésem, hogy ez az elektronfelhő (jól írom?) átmegy az üveg falán (vagy netán a cső végi érintkezőkön?), és ott ütközik össze az ionizált atomokkal? Mi az, hogy ionizált atom?
Világos, köszi szépen!
Régóta "figyellek" már benneteket, de még csak ez az első kérdésem. Igazán örülök nektek, remélem, nem tervezitek elhagyni az oldalt egyhamar. Csomó embernek segítetek, és azért van egy kialakult "kemény mag", akik sok esetben "húzzák" a témakört, maradjon meg a jó szokásotok! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!