Valaki segíteni egy matematikai logikai példában? Esetleg valami ötlete van?
...itt a folytatás: Nincs tükör se, és a vízben sem láthassák a szemük színét. Aki viszont megtudja, hogy milyen színű a saját szeme, az másnap öngyilkos kell legyen. Egy nap jön egy idegen a szigetre, és csodálkozva mondja, hogy vannak kék szemű bennszülöttek és fontos, hogy ezt mind az 1000 ember hallja. A kérdés: hogy egyáltalán öngyilkosok-e lesznek a bennszülöttek? És ha igen, mennyien és hány napon belül?
Na erre kéne magyarázatot adni, jó lenne sürgősen a válasz, mert hétfőre kell. Előre is kösz.
Tegyük fel, hogy a szigeten egy kék szemű van. Körülnéz ez a kék szemű illető, és látja, hogy rajta kívül mindenkinek barna szeme van, tehát csak ő lehet a kék szemű ---> öngyilkos lesz.
Most tegyük fel, hogy 2 kék szemű bennszülöttünk van. Így gondolkoznak: ha 1 kék szemű lenne a szigeten, akkor ő ugye látja, hogy én (és mindenki más) barna szemű vagyok, tehát ő az egyetlen kék szemű a szigeten ---> öngyilkos lesz. Ha nem lesz öngyilkos, az azt jelenti, hogy én is kék szemű vagyok. Ilyen logikával mindketten öngyilkosok lesznek.
Tegyük fel, hogy 3 kék szemű bennszülött van. Szétnéznek, és csupa barna szeműt látnak, kivéve a másik 2 kék szeműt. Azt gondolják, hogy ha nekem barna szemem van, akkor a szigeten 2 db kék szemű van, és ez esetben az eljárás ugyanaz mint fentebb, a 2 kék szemű esetében. Ha nem lesznek öngyilkosok, az azt jelenti, hogy van még kék szemű rajtuk kívül, és mivel azt én nem látom, csak én lehetek - ekkor mindhárman öngyilkosok lesznek.
És ezt így el lehet játszani minden számmal, egészen 1000-ig: az 1000. napon mindenki öngyilkos lesz.
Ha 1 kék szemű van, akkor ő másnap valóban öngyilkos lesz.
Ha 2 van, akkor mindketten látják, hogy a másik az, tehát azt várják, hogy a másik öngyilkos legyen másnap. Mivel egyik sem lesz, rájönnek, hogy mindketten kék szeműek és harmadnapra lesznek öngyilkosok.
Ha 3 kék szemű van, akokr ők negyed napra. És így tovább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!