Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Mit jelent az, hogy a függvény...

Mit jelent az, hogy a függvény az origóra konvex?

Figyelt kérdés
És mitől negatív meredekségű a függvény? Ránézésre el tudom dönteni, hogy igen vagy nem, de megindokolni már nem... :S
2011. nov. 3. 21:54
 1/2 bongolo ***** válasza:

Azt tudom, hogy mi az, hogy az origóban konvex.

Egy görbe egy tartományban akkor konvex, ha a görbe a tartományban mindenhol az érintő fölött halad. Ez matematikailag azt jelenti, hogy a függvény második deriváltja pozitív a tartományban. Ha az origóban érdekes a konvexség, akkor a második derivált 0-ban pozitív.

Negatív meredekség: Az első derivált negatív. Szemléletesen: az érintője bal fentről jobb lentre megy.

Nem vagyok meggyőződve róla, hogy ilyen választ vártál, ugyanis rákerestem google-val arra, hogy "origóra konvex", és csupa mikroökonómiai találat volt. Ahhoz nem értek. Szerintem úgy tedd fel a kérdést, hogy legyen benne az, hogy mikorökonómia, hátha úgy nem a matekosok fogják elolvasni hanem valami mikmak-os is.

2011. nov. 3. 22:37
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! :)
2011. nov. 5. 19:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!