Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Mi a kovalens kötés kialakulás...

Mi a kovalens kötés kialakulásának oka?

Figyelt kérdés
2011. okt. 29. 10:43
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:

Kötés akkor alakul ki,ha két atom megközelíti egymást annyira ill. ez az atomsugártól és elektronagativástól is függ.

A kovalens kötés közös elektronpárral létrejövő kapcsolat,elsődleges kötés.Elsősorban molekulák kialakulásánál és nagy elektronegativású atomokra jellemző,nagy enegiájú és nehezn szétválasztható kémiai kötés.

Már ha erre voltál kíváncsi.

2011. okt. 29. 11:38
 2/20 A kérdező kommentje:

Konkrétan az OKra lettem volna kíváncsi, hogy miért alakul ki.

De már rájöttem, magamtól!:P Azért, hogy a nemesgázszerkezetet elérjék. (nem?)

2011. okt. 29. 11:39
 3/20 anonim ***** válasza:
Bocsi,elektronegativitás akart lenni :)
2011. okt. 29. 11:40
 4/20 anonim ***** válasza:

Nem,ez nem a nemesgázszerkezet elérése miatt van.Amit te írtál,az az Oktet-elv.

Szerintem az ok simán az,hogy két atom megközelíti egymást annyira,azaz érvényülnek a magerők.

Mint írtam elsősorban molekulákra jellemző,tehát csak szigma kötés lehet.

2011. okt. 29. 11:44
 5/20 A kérdező kommentje:

"A hidrogénatom egy vegyértékelektronnal nem túl stabil, a nemesgázszerkezet elérésére törekszik. Számára az utána következő elem, a 2-es rendszámú hélium az, aminek az elektronszerkezetét szeretné elérni."

Ezt az egyik oldalon írják.. Magyarul, a kovalens kötés azért van, mert ezek a sz@rok nemesgázok akarnak lenni.

Vagy ez most tényleg nem így van? Általános osztály szinten magyarázd el akkor nekem kérlek, mert nagyon buta vagyok kémiából :S

2011. okt. 29. 11:47
 6/20 anonim ***** válasza:

Rendben,megpróbálom.

Csak azt nem értem,hogy itt hol van szó kovalens kötésről,mikor amit leírtál,az pontosan az Oktet-elv (=az atomok mindig a nyolcas elektronszerkezet elérésére törekednek.Ez a nemesgázszerkezet,ott nincs vegyértékelektron,amik elvileg a kémiai kötések kialakításában részt vesznek.A nemesgázszerkezet nagyon stabil,ezért sem vesznek részt ezek az elemek kémiai reakciókban.)

A kovalens kötésről csak molekuláknál kellene,hogy tanuljál.

Azt gondolom tudod,hogy hol vannak a periódusok és a fő- ill. mellékcsoportok a periódusos rendszerben.Az utolsó főcsoport a 8.,ahol szerepelnek a nemesgázok (He,Ne,Ar...).Nekik nincsenek vegyértékelektronjaik,szerkezetük stabil,nem vesznek részt kémiai reakciókban.Ennek a szerkezetnek az elérésére törekszik a többi elem is elektronfelvétellel,pl. amit leírtál,hogy a hidrogén a hélium szerkezetének elérésére törekszik.A hidrogén szerkezete nem stabil,mert van vegyértékelektronja,ezért könnyeben bontható a szerkezete.

Remélem segítettem,de nem értem,hol van itt szó kovalens kötésről...

2011. okt. 29. 12:03
 7/20 anonim ***** válasza:

Amúgy ezt könyvből írtad ki? Mert ha igen,ott elektronszerkezetnél 100%,hogy szó sincs kovalens kötésről.

Én meg kémia faktos vagyok amúgy :)

2011. okt. 29. 12:06
 8/20 anonim ***** válasza:
És még valami:szerintem a kémiai kötést te összekeverted az elektronfelvétellel.
2011. okt. 29. 12:09
 9/20 A kérdező kommentje:
Jó, akkor légyszi csak arra válaszolj nekem, hogy mi a kovalens kötés kialakulásának az OKAI.
2011. okt. 29. 12:11
 10/20 A kérdező kommentje:

Amúgy nem értem, hogy hoztad ide az elektronszerkezetet.. :/

A tavalyi füzetemben is az van, hogy azért lesz H2, mert beadják közösbe az elektornjaikat...

2011. okt. 29. 12:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!