Mi a kovalens kötés kialakulásának oka?
Kötés akkor alakul ki,ha két atom megközelíti egymást annyira ill. ez az atomsugártól és elektronagativástól is függ.
A kovalens kötés közös elektronpárral létrejövő kapcsolat,elsődleges kötés.Elsősorban molekulák kialakulásánál és nagy elektronegativású atomokra jellemző,nagy enegiájú és nehezn szétválasztható kémiai kötés.
Már ha erre voltál kíváncsi.
Konkrétan az OKra lettem volna kíváncsi, hogy miért alakul ki.
De már rájöttem, magamtól!:P Azért, hogy a nemesgázszerkezetet elérjék. (nem?)
Nem,ez nem a nemesgázszerkezet elérése miatt van.Amit te írtál,az az Oktet-elv.
Szerintem az ok simán az,hogy két atom megközelíti egymást annyira,azaz érvényülnek a magerők.
Mint írtam elsősorban molekulákra jellemző,tehát csak szigma kötés lehet.
"A hidrogénatom egy vegyértékelektronnal nem túl stabil, a nemesgázszerkezet elérésére törekszik. Számára az utána következő elem, a 2-es rendszámú hélium az, aminek az elektronszerkezetét szeretné elérni."
Ezt az egyik oldalon írják.. Magyarul, a kovalens kötés azért van, mert ezek a sz@rok nemesgázok akarnak lenni.
Vagy ez most tényleg nem így van? Általános osztály szinten magyarázd el akkor nekem kérlek, mert nagyon buta vagyok kémiából :S
Rendben,megpróbálom.
Csak azt nem értem,hogy itt hol van szó kovalens kötésről,mikor amit leírtál,az pontosan az Oktet-elv (=az atomok mindig a nyolcas elektronszerkezet elérésére törekednek.Ez a nemesgázszerkezet,ott nincs vegyértékelektron,amik elvileg a kémiai kötések kialakításában részt vesznek.A nemesgázszerkezet nagyon stabil,ezért sem vesznek részt ezek az elemek kémiai reakciókban.)
A kovalens kötésről csak molekuláknál kellene,hogy tanuljál.
Azt gondolom tudod,hogy hol vannak a periódusok és a fő- ill. mellékcsoportok a periódusos rendszerben.Az utolsó főcsoport a 8.,ahol szerepelnek a nemesgázok (He,Ne,Ar...).Nekik nincsenek vegyértékelektronjaik,szerkezetük stabil,nem vesznek részt kémiai reakciókban.Ennek a szerkezetnek az elérésére törekszik a többi elem is elektronfelvétellel,pl. amit leírtál,hogy a hidrogén a hélium szerkezetének elérésére törekszik.A hidrogén szerkezete nem stabil,mert van vegyértékelektronja,ezért könnyeben bontható a szerkezete.
Remélem segítettem,de nem értem,hol van itt szó kovalens kötésről...
Amúgy ezt könyvből írtad ki? Mert ha igen,ott elektronszerkezetnél 100%,hogy szó sincs kovalens kötésről.
Én meg kémia faktos vagyok amúgy :)
Amúgy nem értem, hogy hoztad ide az elektronszerkezetet.. :/
A tavalyi füzetemben is az van, hogy azért lesz H2, mert beadják közösbe az elektornjaikat...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!