Átlag becslés? Ha meg van adva 5 intervallum, és hogy ezekben hány ember található és elvileg intervallum középpel kell számolni, de az utolsó intervallum felső határa végtelen, akkor ott mivel számolok? Tovább lent!
PL. 1-10 között 5 fő, 11-20 között 10 fő, 21-30 között 5 fő, 31-40 között 20 fő, 41-50 között 10 fő, 51 felett 5 fő. Ebben az esetben úgy számolnék, hogy:
(5,5*5+15,5*10+25,5*5+35,5*20+45,5*10+X*5)/55
És ezzel a képlettel elvileg megkapnám a megoldást, csak azt nem tudom, hogy mit írjak az X helyére, mert ott az intervallum közép elvileg az 51 és a végtelen között félúton elhelyezkedő szám, de ez ugye hülyeség! Szóval valaki meg tudja mondani, hogy mit kell írnom az X? helyére?
Sajnos az emberi életkor felső határa nem végtelen!
Sokat mondok, ha 100-nak veszem, én inkább csak 51-80 -ig számolnék vele, tehát X -et 65,5 -nek venném.
Lehet, hogy tévedek.
az említett adatok nem életkorok, hanem fiktív fogyasztási egységek, így sajnos nem tudom meghatározni a felső értéket.
Nincs erre valami általános szabály?
Ilyenkor a szamtani kozep helyett erdemes esetleg mas atlag szamitasi modszert hasznalni.
A kozepso ertek pl az 55 emberbol a 23. szemely, aki a 31-40 kategoriaban van (median),
vagy pl a legtobben a 31-40 kategoriaban vannak (mode).
Ha el akarsz jatszani szamolgatassal: normalis es sok mas eloszlasra jo kozelitst ad:
ln(atlag) = ln(mode) + √(ln( median)-ln(mode) )
vagyis a becsult kozep ertek ugyanigy 35 lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!