Derékszögű háromszög egyik befogója "a" hosszúságú, átfogója 3a. Mekkora a másik befogója, mekkora a területe?
órán lemaradtam az egész anyagról, mert az utolsó 15 percbe kezdett el beszélni a tanár erről és semmit nem fogtam fel. neki se tudok kezdeni ennek a házi feladatnak. ráadásul előtte pont kikaptam egy egyes dolgozatot a gyökvonásból. egyszerűen nem megy a matek bárhogy törekszem.
van még két feladat:
Szabályos háromszög területe 60 cm2. Mekkora az oldalhosszúsága, mekkora a magassága?
Egy szimmetrikus trapéz hosszabbik párhuzamos oldala 12 cm, magassága 3 cm, hegyesszöge 45°. Mekkora a területe, kerülete?
ha tudnátok mellékelni egy kis magyarázatot, annak nagyon örülnék, és legalább megértenék valamit ebből a részből :)
A válaszokat előre is nagyon köszönöm!
Ha ennyire nem megy a matek, akkor kéne valaki, aki segít, nem?
Mármint nem csak neten...
Derékszögű háromszög egyik befogója "a" hosszúságú, átfogója 3a. Mekkora a másik befogója, mekkora a területe?
Pitagorasz tétel:
a^2 + b^2 = c^2
a és b a befogók, c az átfogó
A feladatban a "c" most 3a.
a^2 + b^2 = (3a)^2
a^2 + b^2 = 9a^2
b^2 = 8a^2
b = √8 * a = 2√2 * a
T = a*b / 2
T = a * 2√2 * a / 2
T = √2 * a^2
Szabályos háromszög területe 60 cm2. Mekkora az oldalhosszúsága, mekkora a magassága?
T = a * ma / 2
60 = a * ma / 2
120 = a * ma
Mivel szabályos háromszög, ha behúzod a magasságát, kapsz két ugyanolyan derékszögű háromszöget, melynek az egyik befogója a magasság, a másik befogója az "a/2", az átfogója pedig "a".
Pitagorasz tételből így ki tudod fejezni az "ma"-t vagy az "a"-t, az behelyettesíted a fenti egyenletbe és mivel már csak egy ismeretlen lesz benne, meg tudod oldani.
Próbáld meg ennyiből! :)
Én a háromszögeset úgy csinálnám, hogy
T = (a × a × sin 60°)/2
60 = (a^2 × 0,866)/2
120 = a^2 × 0,866
138,57 = a^2
11,77 = a
ma^2 + (a/2)^2 = a^2
ma^2 + 5,89^2 = 11,77^2
ma^2 + 34,69 = 138,53
ma^2 = 103,84
ma = 10,19 cm
a háromszögeknél két oldalának nagyságának összegének nagyobbnak kell lenni a harmadiknál /tök mindegy melyiknél/
ha az 'a' befogó a hosszúságú és az átfogó/c/ 3a hosszúságú
akkor a+c>b a+3a=4a tehát annak 5anak kell lennie mondjuk
A trapezt rajzold le. Szimmetrikus trapez ugye.
A ket felso csucsabol huzd meg lefele a magassagot.
Mind a kettobol.
Ezek a magassagok egy-egy kis haromszoget vagnak le a trapezbol.
Ezek a kis haromszogek derekszoguek, mert a magassag meroleges az alapra a trapezban is,
aztan meg az egyik hegyes szoguk 45 fok, mert ennyi a trapez hegyesszoge, ezert aztan a kis haromszog masik szoge is 45 fok, mert a haromszog szogeinek osszege 180 fok.
Ez tehat egy egyenlo szaru haromszog.
Na de akkor amennyit a magassag levag a trapez alapjabol az ugyanannyi mint a magassaga,
vagyis a ket behuzott magassag az 3 cenit vag le mindket oldalon.
Az alap 12 centi volt, ebbol a ket oldalon levagunk osszesen 6 centit, marad 6 cm.
Na de az ami megmarad kozepen, az pont annyi mint a trapez kisebbik alapja.
Akkor most tudjuk, hogy a trapez rovidebbik alapja 6cm,
magassaga 3cm
hosszabbik alapja 12cm
A teruletet meg ugy kell kiszamolni, hogy
(hosszu alap - rovid alap)* magassag /2
vagyis
(12-6)*3/2=6*3/2=9
Köszönöm a válaszokat, sokat segítettetek!
utolsó válaszolónak: rendesen megértettem, hogy mi, hogy volt :D jól magyarázol :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!