Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Miért baj az ha gyököt vesztünk?

Miért baj az ha gyököt vesztünk?

Figyelt kérdés

x^2= 3x / :x

x=3

Akkor ezt nem szabad...De miért??? Mert gyököt veszítünk! De mi a fene baj van a gyökvesztéssel?? :SSS

2011. szept. 13. 20:07
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
83%

Ezt a kifejezést még sosem hallottam. :D

De abból is láthatod, hogy nem jó az eredmény, mert az x=0 is jó megoldás.

2011. szept. 13. 20:12
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

x^2 = 3x

x^2 - 3x = 0

(3 ± √9) / 2

x_1 = 3

x_2 = 0

2011. szept. 13. 20:13
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Hátha ez meggyőz:

[link]

2011. szept. 13. 20:33
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Meggyőzésre az enyém is jó volt.

De szerintem pontos magyarázatot egyikünk sem tudott adni. :)

2011. szept. 13. 20:35
 5/12 anonim ***** válasza:
83%
Mondjuk eleve 0-val nem osztunk... és x lehet 0.
2011. szept. 13. 20:36
 6/12 A kérdező kommentje:
De miért baj ha gyököt vesztünk,meg hol veszítjük el azt a gyököt???XD Csak azt a példát írta le a tanár,amit az előbbiekben már leírtam és azt mondta,hogy itt gyököt vesztünk és azt nem szabad. De azt nem mondta miért nem meg hol veszítjük el meg miért nem szabad. Azzal meg,hogy változóval leosztani nem szabad tisztában vagyok,csak a gyökvesztéssel nem...
2011. szept. 13. 20:41
 7/12 A kérdező kommentje:
Uramisten!!!!!!!!!!!! :D A harmadiknak nagyon szépen köszönöm,meg azért mindenki másnak is!!!:))) Mostmár értem végre!!
2011. szept. 13. 20:44
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Itt a tanár a gyök szó alatt az egyenlet megoldását értette, nem azt a gyököt, amit egy négyzetszámból mondjuk vonunk. Szerintem főleg ez vezethetett félre.

Amúgy a 3. tényleg jól leírta, meg a többiek is. Ha változóval osztunk, mindig meg kell vizsgálni, hogy nem vesztünk-e épp el egy potenciális megoldást (gyököt)

2011. szept. 13. 20:50
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

ez egy másodfokú egyenlet, és annak a megoldásait hívják gyöknek. Az volt a probléma, hogy te csak az egyik gyököt találtad meg, pedig kettő van. Ezt nevezte gyökvesztésnek.

Ott követted el a hibát, hogy mikor leosztottál x-szel, akkor nem kötötted ki, hogy x nem lehet 0 - hiszen ha 0 lenne, akkor nem oszthatnál le vele. Ezért meg kell nézni azt az esetet is, mikor az x=0, ezt behelyettesíted, és megkapod, hogy jé, az x=0 is jó megoldás, megvan a két gyök.

Helyesen tehát így kellett volna leírnod:

x^2 = 3x /:x , ha x nem egyenlő 0

x=3

Ha x=0, az is kielégíti az egyenletet, tehát szintén gyök, így x=0,3

2011. szept. 13. 20:52
 10/12 A kérdező kommentje:
Köszi :)
2011. szept. 13. 20:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!