Miért baj az ha gyököt vesztünk?
x^2= 3x / :x
x=3
Akkor ezt nem szabad...De miért??? Mert gyököt veszítünk! De mi a fene baj van a gyökvesztéssel?? :SSS
Ezt a kifejezést még sosem hallottam. :D
De abból is láthatod, hogy nem jó az eredmény, mert az x=0 is jó megoldás.
x^2 = 3x
x^2 - 3x = 0
(3 ± √9) / 2
x_1 = 3
x_2 = 0
Meggyőzésre az enyém is jó volt.
De szerintem pontos magyarázatot egyikünk sem tudott adni. :)
Itt a tanár a gyök szó alatt az egyenlet megoldását értette, nem azt a gyököt, amit egy négyzetszámból mondjuk vonunk. Szerintem főleg ez vezethetett félre.
Amúgy a 3. tényleg jól leírta, meg a többiek is. Ha változóval osztunk, mindig meg kell vizsgálni, hogy nem vesztünk-e épp el egy potenciális megoldást (gyököt)
ez egy másodfokú egyenlet, és annak a megoldásait hívják gyöknek. Az volt a probléma, hogy te csak az egyik gyököt találtad meg, pedig kettő van. Ezt nevezte gyökvesztésnek.
Ott követted el a hibát, hogy mikor leosztottál x-szel, akkor nem kötötted ki, hogy x nem lehet 0 - hiszen ha 0 lenne, akkor nem oszthatnál le vele. Ezért meg kell nézni azt az esetet is, mikor az x=0, ezt behelyettesíted, és megkapod, hogy jé, az x=0 is jó megoldás, megvan a két gyök.
Helyesen tehát így kellett volna leírnod:
x^2 = 3x /:x , ha x nem egyenlő 0
x=3
Ha x=0, az is kielégíti az egyenletet, tehát szintén gyök, így x=0,3
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!