Hogyan kell kiszámítani?
Egy ház levakolandó felületét és a vakolat mennyiségét kellene kiszámolni, de nem értem, hogy hogy kell.
Itt a rajz is: [link]
azt tudom, hogy területet és térfogatot kell számolni, de vannak benne nyílászárók, amik megnehezítik, mert azokat nem kell beleszámolni a vakolandó felületbe.
Az ajtó szélessége 1 m, azt elfelejtettem berajzolni.
A rajz az nem érdekes, csak a forma kedvéért csináltuk, a suliban sem volt szabályosan felrajzolva, mert a méretek a lényegesek.
Leírnád számokkal, hogy miből mit és hogyan kell kivonni meg hozzáadni? Megpróbálom most én is kiszámolni, de vannak lépések, amiket nem tudom, hogy hogyan kell.
Elmondtam mindent.
A nagy téglalapból kivonod az ajtót és a két ablakot.
Téglalapoknak csak tudod a területét. A két oldal szorzata.
Utána a háromszögnél az alap * magasság / 2. (Itt most nem is kell két háromszögként nézni.)
Abból megint csak kivonod a kis négyzetet.
Tehát így?
12,4*4 m= 49,6 négyzetméter.
Ebből levonom a két ablakot és az ajtót: 49,6 - 9 - 0,6 = 40 négyzetméter. Ennyi lesz a nagy téglalap mérete?
A háromszögnek még mindig nem értem, hogy mennyi az alapja. A magassága, az 3,4 méter, azt tudom.
A magassága nem 4 méter. Nézd meg jobban! Ki kell vonni a 0,6-ot.
Az ablakok és ajtók területét fogalmam sincs, hogy számoltad, de nem annyi.
1.5*1.5 egy ablak, 2*1 az ajtó.
A háromszög alapja nyilván ugyanannyi, mint a nagy téglalap szélessége, mivel ugyanaz a szakasz.
Az ablakok és az ajtók területét így számoltam ki:
1,5*1,5 + 1,5*1,5 + 2*1 = 6,5 ennyi tehát a nyílászárók területe, nem pedig 9.
És akkor a nagy téglalap területe: 12,4*3,4 = 42,16 négyzetméter.
És akkor a nagy téglalap levakolandó felülete a nyílászárók nélkül: 42,16 - 6,5 = 35,66 négyzetméter?
Szuper!
A háromszög területe az ablak nélkül: 19,52 négyzetméter.
Ezt hozzáadom a 35,66-hoz és kapok 55,18 négyzetmétert. Ennyi lesz a teljes ház levakolandó felületet minden nyílászáró nélkül?
19,5175
De kerekítve annyi, amit írtál.
Még ott az az alsó csík, utána kész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!