Mennyi a (2-4i) a négyzeten?
Szerintem: (2-4i)*(2-4i)= 4-8i-8i+16i^2
Tehát 16i a négyzeten a vége.
NEM!!!
-8i-8i=-16i!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
a negatív számokkal való műveleteknél ez ALAP...
szóval:
4-16i+16i^2
egyébként a "4-jegyű függvénytáblázat"-ként emlegetett könyvben alap azonosságként benne van
(a+b)^2=a^2+2ab+b^2
(a-b)^2=a^2-2ab+b^2
nem nagy ügy, simán ki tudod számolni, ha minden tagot végig szorzol minden taggal, aztán szépen összevonod őket (előjelekre vigyázni: -x+=-; +x-=-; -x-=+; +x+=+; összeadás-kivonás gondolom megy)
Hééé, ember! Hát ugyanezt írtam!!! Gondolkozz már!
Annyit azért kinéztem belőle, hogy a -8i-8i-ről tudja, hogy az -16i... De ha egybe írod, lehet, enm érti, hogy került oda... Ez a baj a némely tanárral is, hogy nem részletesen magyarázza, hanem egyből összevonja, s diák meg ott csücsül és nem mer kérdezni... Szerencsére az én tanárom nem ilyen volt, az Isten áldja őt! <3
"4-16i+16i^2"
i^2=-1 (erről szól az i)
azaz 4-16i+16i^2=4-16i-16
azaz -12-16i
A válasz írója 85%-ban hasznos válaszokat ad.
Az sajnos nem a végeredmény, hanem köztes lépés. Ahogy az lenne az (a-b)x(a-b) is, vagy az ax(a-b)-b(a-b) is...
Attól függően, hogy hányadikosokkal iratom a dolgozatot, vagy egyáltalán nem fogadnám el megoldásnak (mivel nincs végigvezetve), vagy fele pontot adnám érte :-)))
Ha pedig attól tartasz, hogy így nem értené, vezesd le lépésről lépésre (bár ő nem ezt kérte, hanem végeredményt - gondolom ellenőrzésre)
Pont i véletlenül nem kerül bele egy ilyen kifejezésbe, és bár nem írta a kérdező, de nagyon valószínű, hogy a képzetes egységet jeletni. Úgyhogy a kettővel előző válaszoló írt csak rendes megoldást.
Az eredmény -12-16i
A válasz írója 89%-ban hasznos válaszokat ad.
Ok, értem amit írsz. Ennek ellenére azért írtam így, hogy ha már ideír, és teljesen idegen emberektől várja a választ, nem hiszem, hogy tisztában van azzal, hogyan kell megoldani. És, nem helyette akartam megoldani, hanem csak segíteni a továbblépésben. Különben minden nap felírja majd a háziját és mi minden nap lelkesen megoldjuk majd helyette! :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!