Hogyan oldanátok meg ezt a matek feladatot?
1.)
Egy iskolai futóverseny döntőjébe 6 diák jutott be. A döntő végén létszik, hogy B biztos megnyeri, C vagy F lesz a második és A biztos utolsó lesz. Hány féle eset lehetséges?
2.)
6-os lottón 45 számból kell 6-ot választani. Ha minden egyes lehetséges módon kitöltünk megfelelő számú szelvényt, hány db 5-ös és 4-es találat lehet?
Az elsőre a tippem 6!/3!. Ez jó?
A második már túl nehéz.
1; 6
2; 6 és 30
Nem dolgozom ki, az már maradjon meg neked!
1.) Kiszámolod, hogy melyik helyre hány versenyző lehetséges, utána a kapott 6 számot összeszorzod. :)
2.) Mivel 6 számot húztak ki, ezért 39 van, amit nem.
Ahhoz, hogy 5 jó legyen, az egyik helyére egy rosszat kell behelyettesíteni.
6 féle számot cserélhetsz ki és 39 félét tehetsz a helyére, ezért 6*39 5 találatos létezik.
A négyesnél kiszámolod, hogy hányféle képpen vehetsz el kettőt a 6-ból és hányat tehetsz be helyette.
Próbáld meg ennyiből. Ha nem megy, szólj! :)
Szerintem egyik előtte író sem írt jó választ,
de természetesen tévedhetek. :)
Második! Tehát az első feladat megoldása 32 lenne? Úgy gondolkoztam, hogy az első és az utolsó hely fix, tehát 4 faktoriális maradt. A C és F diák egy helyen lehet, tehát őket egy személynek veszem. Így maradt 6 faktoriális per 3 faktoriális.
A másodikat még mindig nem értem.
Első helyen lehet: 1 (B)
Második helyen lehet: 2 (C vagy F)
Utolsó helyen: 1 (A)
Harmadik helyen: 3 (D, E, vagy (C és F közül aki nem lett második)
Negyedik helyen: 2 (mint az előző sorban, de aki harmadik, az már nem lehet negyedik)
Ötödik helyen: 1 (mivel minden más helyezés megvan)
1*2*1*3*2*1 = 12
A harmadik helyen vagy a C vagy az F lesz, mert a második helyért versengenek. Tehát vagy B,C,F.... vagy B,F,C....
Nem?
Na igen, ez nem egyértelmű a feladatból.
Szerintem nem azt írja, hogy "a második és harmadik helyért C és F versenyzik".
Persze a valóságban ez tűnik jobbnak, de ez egy feladat...
Ha így lenne, akkor 1*2*1*2*1*1, tehát csak 4.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!