Hogy tudom megadni egy egyenes egyenletét? (függvény)
A kör egyenletét értem, mert találtam neten jó magyarázást hozzá, de az egyenesét nem fogom fel.
Szóval tud valaki valami részletes magyarázást hozzá? Lehetőleg egy majom is értse meg :) Októberi matek érettségihez kellene. 3-es lett a nyári érettségim, de nekem 4-es kell.

x=n*y egyszerű :)
x=y ugye az az egyenes, ami az origón átmegy 45 fokban és azonos értékeket vesz föl (1 helyén 1, 2 helyén 2, stb.)
az n-nel lehet szabályozni az egyenes meredekségét. Tehát ha x=2y az egyenleted, az azt jelenti, hogy az egyenes sokkal meredekebb (1 helyén 2, 2 helyén 4, stb.)
Rajzold le, így látni fogod! Ilyen módon az első egyenes és az x tengely között futó egyeneseket le tudod írni.
Aztán adhatsz tört értékeket is az y-nak. Pl. x=1/2y - itt csökken a meredekség, 1 helyén 1/2, 2 helyén 1, stb. Ezzel a módszerrel az első egyenes és az x tengely közötti egyeneseket tudod leírni. Ezt úgy is láthatod leírva, hogy 2x=y. Ilyenkor alakítsd át, hogy a bal oldalon csak x legyen, így látni fogod, melyik típusú egyenletről is van szó.
És akkor van még két negyedsík (ahol x negatív és y pozitív, illetve ahol x pozitív és y negatív). Ide úgy tudsz egyenest megadni, hogy az egyenlet valamelyik oldalát negatívvá teszed. Például: -x=y, ez az első egyenesre merőleges. De x=-y is. Ugyanis a két egyenlet teljesen ugyanaz, ha megszorzod mindkét oldalt -1-gyel, megkapod a másikat.

Nem olyan rossz az első válasz, de mindenhol cseréld fel az x-et az y-nal. Szóval nem x=2y az egyenlete a meredek egyenesnek, hanem y=2x, stb.
De az a helyzet, hogy az ilyen kérdés, hogy "részletes magyarázat" nem szokott bejönni, mert sok mindent lehetne leírni, és mindent úgyse fog senki, viszont azt nem tudjuk, hogy mivel is van problémád. Szóval konkrétabb dolgot érdemes kérdezned.
Azért hogy konstruktívabb is legyek:
A legkönnyebben megérthető egyenes egyenlet ez:
y=m·x+b
- Ha behelyettesítesz x=0-át, azt kapod, hogy y=b. Ez azt jelenti, hogy az egyenesnek egyik pontja a (0; b) pont, vagyis az egyenes b-nél metszi az y tengelyt.
- Aztán ha x helyébe 1-et írsz, az lesz, hogy y=m+b, ami az előzővel (amikor x=0 volt) összevetve azt jelenti, hogy ha az x tengelyen eggyel jobbra mész, akkor az egyenes aktuális pontja m-mel feljebb megy (vagyis (1; m+b) lesz). Tehát m az egyenes meredeksége.
Valójában az előbb elég pongyolán fogalmaztam... Igaziból az egyenes egyenlete nem is y=mx+b, hanem ez:
Ax+By+C=0
Ezzel az egyenlettel le lehet írni a függőleges egyenest is (Ax+C=0), míg az előzővel nem.
És akkor most kérdezz tovább, hogy melyik részét nem érted, vagy ha eddig minden OK, mi az a más, amit nem értesz az egyenesből...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!